Кламер БГ - Новини: За първи път частна компания ще изпрати астронавти в космоса

За първи път частна компания ще изпрати астронавти в космоса

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 10:45ч.
За първи път частна компания ще изпрати астронавти в космоса

След девет години прекъсване САЩ подновяват космическата си програма с пилотиран полет с американска ракета от американска земя. В сряда вечерта в 23.33 часа от космическия център "Джон Кенеди" в Кейп Канаверал ще излети ракетата Falcon 9 на частната компания Space X. Това ще е първият случай, в който частна компания ще изведе хора в космоса.

Изстрелването на ракетата може да се гледа ТУК.

Очаква се капсулата "Crew Dragon" да се скачи с Международната космическа станция в четвъртък 18:29 часа българско време.

Мисията е наречена Demo-2, а преки участници в нея са астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

След като достигнат до космическата станция, двамата ще работят заедно с екипажа на "Експедиция 63" - американския командир Крис Касиди, както и руските летателни инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април т.г. с руския апарат "Союз МС-15".

През последните девет години НАСА плащаше на Русия за транспорт на астронавтите до Международната космическа станция. Това осигури приход на "Роскомос" в размер на близо 4 милиарда долара. През 2011 година НАСА спря полетите на своите совалки.

Цената на полета на Space X e около 50 милиона долара. Преди това САЩ плащаше на Русия по 90 милиона долара на полет. Повечето компоненти от ракетата на Space X могат да се използват многократно.

mediapool.bg