Кламер БГ - Новини: Манолова: Борисов ме молеше да не се кандидатирам за кмет

Манолова: Борисов ме молеше да не се кандидатирам за кмет

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 12:25ч.
Манолова: Борисов ме молеше да не се кандидатирам за кмет

"Не съм се молила на Борисов, но той ме молеше да не играя за кмет, защото знаеше какво ще се случи на изборите. Той загуби вота на гражданите, въпреки че впрегна целия подземен свят. Той загуби вота на хората, но спечели броенето в зала "Арена Армеец".

Това каза ексдепутатът от БСП, бивш омбудсман и настоящ председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. В събота тя организира "седящ протест" пред Министерския съвет и обяви, че ще се участва на следващите избори. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов коментира заявката ѝ: "Трябваше да я слушате, като дойде да се моли омбудсман да стане. За всеки пост тя се явява, за всеки. Само за директор на това училище, щото е счупено... Пожелавам успех, това е демокрация. Всеки може да си прави партии, да управлява. Кога съм казал, че съм единствен? Камо ли да кажеш за жена, че си единствен, трябва да си рязък глупак. Аз не съм".

Сега Манолова продължава задочния спор с премиера като обяви, че твърденията му са "паник атака и посттравматично разстройство". "Психолозите обясниха много подробно какви са последствията от коронавируса – ето ги последствията", каза тя по адрес на Борисов.

По думите на Манолова премиерът е "свикнал да е сам на терена и е да играе мач на една врата, който е предварително уговорен". "Е, този път няма да бъде така, ще има истинска битка, в която ще участва новата алтернатива - българските граждани, и тя ще бъде спечелена от гражданите", каза още тя.

Въпреки че обяви, че ще участва в изборите Манолова обяви, че в момента не смята да прави нова партия. "Не е време за партийно строителство. Хората имат други проблеми. Без работа са, фирмите фалират, икономиката на държавата се срива. Но, да, хората, които се събраха на протест под прозорците на Бойко Борисов поискаха ревизия, попитаха къде са парите. Тези хора са алтернативата и новата политическа сила, която се появява. Да, аз поех ангажимент, че тази политическа сила ще стане първа политическа сила. Ние заявихме, че ще участваме на избори", каза тя и добави, че от утре тръгва из страната, където също ще се съберат хора, които са недоволни от управлението.

"Понеже задава въпроса за какво съм се кандидатирала и за какво не съм - да, не съм се кандидатирала за директор на училище. Също така не съм се кандидатирала и за главен секретар на Румен Петков и за депутат от НДСВ. Но, също така, не съм била охранител на Тодор Живков, не съм била агент на ДС, не съм била партньор на карти с петролни босове. Не съм ортак с хора от подземния свят. Биографията ми е ясна и публична с моите плюсове и моите минуси, но всичко е пред хората", продължи тя по адрес на Борисов.

Мая Манолова бе избрана за омбудсман през 2015 година при тайно гласуване в парламента. За да стане това обаче тя получи неофициалната благословия на Борисов и гласовете на ГЕРБ. Преди това Манолова беше депутат от БСП, а миналата година напусна предсрочно поста си на омбудсман, за да се включи в битката за София, но в

крайна сметка загуби на балотажа срещу дългогодишния кмет на столицата Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

mediapool.bg