Кламер БГ - Новини: Цацаров се обяснява пред "Репортери без граници" за делата срещу Прокопиев

Цацаров се обяснява пред "Репортери без граници" за делата срещу Прокопиев

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 13:48ч.
Цацаров се обяснява пред "Репортери без граници" за делата срещу Прокопиев

Шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е изпратил писмо до председателя на административния борд на международната организация "Репортери без граници" Пиер Аски. Поводът са публикации в туитър профила им, в които се осъжда натискът срещу бинесмена и издател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева.

В писмото си Цацаров отрича ръководената от него институция да е политически зависима и намеква, че Прокопиев спекулира, че у нас се посяга на свободата на словото.

Не сме зависими

Миналата седмица КПКОНПИ обяви, че е наложен запор върху имущество на Прокопиев за над 450 хил. лв. Делото ще се гледа от Софийския градски съд.

Това е второ искане за конфискация. Преди две години съдът в Бургас допусна обезпечение на имущество за почти 200 млн. лв. Отделно от това Прокопиев е обвиняем по делото за продажба на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН. Този процес все още е на първа инстанция пред спецсъда. Срещу издателя има и обвинение за пране на пари. Делата започнаха, когато Цацаров бе начело на прокуратурата.

Въпреки че управляващите и прокуратурата непрекъснато атакуват Прокопиев заради критичната политика на изданията му, те твърдят, че делата нямат нищо общо с медиите. Същата позиция е изказал Цацаров и в писмото си до "Репортери без граници".

Бившият главен прокурор очевидно се е засегнал от констатацията, че действията срещу Прокопиев идват от политически контролирани институции и целят да отклонят общественото внимание от скандала с търговия с влияние в хазартния сектор, започнал след разкритията на бизнесмена Васил Божков за контактите му с финансовия министър Владислав Горанов. В писмото си Цацаров заявява, че КПКОНПИ е независим орган, а членовете му се избират от парламента.

Той посочва, че производството по конфкискация започва след повдигнато обвинение, а срещу Прокопиев има две.

Уважавам свободата на словото, но...

Банковите сметки и активите на Прокопиев наистина са блокирани, но това е станало с решение на съд, посочва Цацаров. Според него бизнесменът може да се защитава по време на делата. Той отново повтаря, че не е правен опит да се блокират активите на изданията му или да се засяга редакционната им политика.

"Нещо повече – издателската дейност не е нито основен, нито единствен източник на доходи за г-н Прокопиев. От събраните доказателства е видно, че той притежава дялове и акции в множество търговски дружества, които имат различен предмет на дейност – финансови операции, банкова дейност, недвижими имоти. В същото време, по нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", пише в писмото.

В края на писмото си Цацаров дава определение и на мисията на "Репортери без граници". Според него тя се изразява в "предаването на информация и изразяване на позиции, съобразно свободното вътрешно убеждение на всяка медия и всеки журналист".

"Към тази мисия се отнасям с уважение", пише той.

След това обаче веднага намеква, че Прокопиев спекулира.

"Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото", заявяа Цацаров.

mediapool.bg