Кламер БГ - Новини: Гешев откри още един чужденец, взел гражданство с фалшиви документи

Гешев откри още един чужденец, взел гражданство с фалшиви документи

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 12:23ч.
Гешев откри още един чужденец, взел гражданство с фалшиви документи

Главният прокурор Иван Гешев предлага президентът Румен Радев да отнеме гражданството на чужденец, използвал фалшиви документи, за да го получи, съобщиха от държавното обвинение. Това е поредният случай на нарушение, установено след 10-годишно бездействие на институциите по темата.

След разкрития на Свободна Европа през миналата година прокуратурата, ДАНС и МВР се задействаха с проверки. Така стана ясно, че държавата е раздавала гражданство срещу обещания за инвестиции, които никога не са реализирани. Български граждани са станали дори издирвани от Интерпол лица. Емблематичен бе случаят с казахстанеца Каир Рахимов. Гражданство бе получил и руският милиардер Сергей Адониев, както и съпругата на вицепрезидента на руската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина.

В предложението на Гешев чужденецът, взел гражданство, е описан само с инициали – С.Ш. Не се знае какъв е по народност. Споменава се само, че вицепрезидентът е издал указ за натурализацията му въз основа на фалшив документ – предложение на министъра на транспорта.

Тази схема бе разкрита след десетилетие бездействие. Прокуратурата стигна до извода, че част от чужденците са получили българско гражданство въз основа на фалшиви документи. Президентски укази са издавани дори на база фалшифицирани документи, за които разследване е било образувано още през 2009 година.

Четирима руснаци са взели българско гражданство в нарушение на процедурите. При два от случаите са използвани фалшиви печати с името на някогашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП).

През 2011 г. България дава гражданство на руснака Сергей Олегович Дружинин и казахстанеца Каир Закирович Рахимов. Първият е подал молба през 2008 г., а вторият – година по-късно. И по двете преписки са приложени предложения от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев. В това за Дружинин е записано, че министърът го предлага за гражданство, тъй като е активен инвеститор у нас, от което следва, че има особени заслуги към България. По същия начин е формулирано и предложението за Рахимов.

При проверка на прокуратурата и ДАНС се установи, че подобни документи не са излизали от транспортното министерство. Нещо повече – още през 2009 г. в Пловдив започва разследване за подкуп. То обаче се води срещу неизвестен извършител – длъжностно лице. По това разследване през юни 2010 г. е направен обиск в пловдивското село Брестник. Тогава са "открити и иззети множество документи и други веществени доказателства, сред които правоъгълен печат гумен носител с надпис "министерство на транспорта рег. номер, предложение от Петър Мутафчиев, министър на транспорта с изходящ номер с ръкописно изписан номер с поправка и зачерквания за Сергей Дружинин", установиха разследващите.

От последното съобщение става ясно, че получаването на гражданство срещу фалшиви документи от транспортното министерство е продължило и в първия мандат на ГЕРБ. Проверката на ДАНС показва, че С.Ш. е имал предложение за натурализация, издадено от ведомството в периода 25 октомври – 2 ноември 2010 г. По това време министър бе Александър Цветков, бивш зам.-кмет на София със същия ресор. Тогава обаче Цветков не е бил на работа, а е бил заместван от Ивайло Московски, който впоследствие стана министър.

"При направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв документ не е бил подписван от тогавашния министър", посочват от прокуратурата.

mediapool.bg