Кламер БГ - Новини: Гешев е придобил юридическа правоспособност с оценка "много добър"

Гешев е придобил юридическа правоспособност с оценка "много добър"

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 16:06ч.
Гешев е придобил юридическа правоспособност с оценка "много добър"

Гешев е придобил юридическа правоспособност с оценка

Главният прокурор Иван Гешев е издържал изпита си по юридическа правоспособност през февруари 1996 година с оценка "много добър". Това съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

В рамките на парламентарния контрол той припомни, че Гешев е завършил тогавашната школа на МВР, позната като ВИПОНД, през 1994 година, като е започнал обучението си там през 1989г.

Особеното в този период е, че това са години, които са считани за заварено положение, поради редица промени в законодателството. Но всеки завършил е можел да запази правото да е юрист. След дипломирането Гешев е можел да започне работа в столичното следствие като помощник следовател.

Главният прокурор е завършил "Право" в Академията на МВР през 1994 г. Тогава училището използва абревиатурата ВИПОНД.

Казусът бе повдигнат от бившия депутат от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов. Той обясни, че дипломата на Гешев е нелегитимна, защото след 1991 г. на завършилите висшето училище не се признава тази специалност. Той твърди, че дипломата на Гешев е издадена въз основа на указ на Държавния съвет от 1987 г., който обаче не действа след 1991 г. Документът на Гешев е издаден три години по-късно.

"В действащия към онази дата закон пише, че ВУЗ-овете се създават със закон, а не с указ от Държавния съвет. В сайта на Академията на МВР пише, че до края на учебната година 1989-1990 г. на завършилите факултетите на Държавна сигурност "Народна милиция" се признава специалност "Право", но не и след 1990 г.", обясни Минчо Спасов.

Тезата му бе оборена от проверката на министерствата на образованието и правосъдието.

mediapool.bg