Кламер БГ - Новини: Балтаков решил да напусне БНР след взлом в дома му

Балтаков решил да напусне БНР след взлом в дома му

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 17:34ч.
Балтаков решил да напусне БНР след взлом в дома му

Балтаков решил да напусне БНР след взлом в дома му

Бившият генерален директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков обясни защо е решил да напусне поста.

Пред "Дневник" той казва, че три фактора са повлияли на решението му. "Първият е свързан с личната ми сигурност. Вторият е свързан с опитите от няколко месеца за саботаж на работата ми. Третият е свързан с липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което правя", каза той.

Той разказва, че връщайки се от командировка в провинцията през юни, намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в София:

"Първоначално си помислих, че може би аз съм влизал и излизал, което не е типично за мен да оставям апартамента така. След това оставих куфара в една от спалните и видях, че гардеробът е отворен. Нищо не беше откраднато. Когато влязох в хола, видях оставена мръсна чаша с чай на барплота. И тогава ми стана ясно, че някой е влизал".

Твърди, че не сигнализирал столичната полиция, защото знаел, че "това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти". "Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване", добави Балтаков.

Бившият шеф на БНР каза още, че е разказал е за случая по телефона на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а след това и на премиера Стефан Янев, но реакция не последвала.

За "опита за вътрешен саботаж", той обясни: "Става въпрос за няколко души, които по всякакъв начин се опитваха да попречат на реформите, които извършвах в БНР. Не само чрез разпространяване на невярна информация, което според мен е много недостойно, но и опити за въздействие върху членове на СЕМ".

"Третият фактор, който не е по-маловажен от първите два, е липсата на секторна подкрепа от журналистите в България. Ужасно е човек да се чувства сам. Не казвам, че съм бил сам в радиото. И програма "Хоризонт", и част от регионалните директори, част от ръководния ми екип, винаги са стояли зад мен и винаги са ми давали тази форма на управленска подкрепа, от която има нужда всеки един ръководител. Но една промяна не може да се случва, ако ти не усещаш, че това, което правиш, няма благодатна почва", каза още Балтаков.

Той подаде оставка по-рано тази седмица и обяви, че причините за него са "дълбоко лични". За и.д шеф бе избран Милен Митев, който е директор на "Административна дирекция" в радиото.

mediapool.bg