Кламер БГ - Новини: "Правна лудост" откри още прилики в трудовете на Киселова и Петър Илиев (видео)

"Правна лудост" откри още прилики в трудовете на Киселова и Петър Илиев (видео)

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 16:59ч.
"Правна лудост" откри още прилики в трудовете на Киселова и Петър Илиев (видео)

Фейсбук групата "Правна лудост", където за първи път бяха публикувани подробно съмненията, че кандидатът за вътрешен министър адвокат Петър Илиев е изплагиатствал научен труд на своята колежка от доц. Наталия Киселова, излезе с нова порция прилики. Те посочват, че цитати от книга на Илиев, издадена през 2015 г. или повтарят или много приличат на пасажи от научни статии на Киселова, писани десетина години по-рано и публикувани в спецлиализирани юридически издания.

В библиографията към книгата си Илиев е споменал същите статии, но на страниците, където ги е ползвал, не са отбелязани с бележка под линия. Така приликата може да се открие само при внимателен едновременен прочит. Книгата на Илиев обаче не може да се намери никъде, а от "Правна лудост" намекват, че той сам е изкупил целия тираж от издателството "Нова звезда". Екземпляри не са предадени за съхранение дори в библиотеката.

Допреди няколко дни от СУ не повтаряха, че нямат сигнал за плагиатство, за да проверят казуса. След това се оказа, че са подадени три и проверка започна.

Междувременно позицията на ИТН, които предлагат Илиев за вътрешен минситър, е, че с казуса няма проблем и не се налага номинацията му да бъде оттеглена.

В петък доц. Киселова заяви, че в университета са знаели за подозрителните цитати още през 2015 г. Никакви мерки не били взети.

mediapool.bg