Кламер БГ - Новини: Неоткриваема остава пътната карта за "Турски поток" у нас

Неоткриваема остава пътната карта за "Турски поток" у нас

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 17:22ч.
Неоткриваема остава пътната карта за "Турски поток" у нас

Разпространената от МЕ снимка от подписването на изчезналия документ

Все така неоткриваема е т.нар. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, подписана през 2017 г. от тогавашния енергиен министър теменужка Петкова и шефа на "Газпром" Алексей Милер. Тя от месеци се издирва по искане на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" по Закона за достъп до обществена информация.

Това стана ясно от отговор на служебния енергиен министър Андрей Живков на въпрос на Мартин Димитров от "Демократична България" по време на парламентарния контрол в петък.

"Пътната карта не успяхме да я открием, но се откриха документи, в които се цитира пътната карта - тоест това показва, че тя съществува по един или друг начин. Това, което аз направих, е - пуснах писма до БЕХ, до "Булгартрансгаз", дори до Министерския съвет, като от всякъде получих отговори, че тази пътна карта я няма", каза Живков пред депутатите.

В средата на юни той обяви, че бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор заради липсата във ведомството на подписания от нея документ.

На 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода "Турски поток" до България.

Около година по-късно - през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб "Балкан", част от който бе и проектът за продължението на "Турски поток" през България.

Транзитният газопровод ударно бе изграден от "Булгартрансгаз" (БТГ) с редица заеми, подписани без задължителното одобрение на енергийния регулатор, и задлъжня с над 2 млрд. лв. Заради тези нарушения Живков иска да отстрани ръководството на газовия оператор, но засега не му се получава. Отстраняването се оказа, че зависи от надзора на дружеството, което нищо не предприема цял месец. "Турски поток" обаче взе главите на членовете на съвета на директорите на собственика на БТГ – "Българсикя неергиен холдинг". Те обжалват пред съда това решение и вписването на наследниците им е стопирано.

Самата Теменужка Петкова заяви през юни пред Mediapool, че не знае къде точно се намира въпросният документ, тъй като във ведомството има много такива, но не си го е занесла вкъщи.

Тя няма обяснение защо в министерството не могат да открият пътната карта, не знае и дали в "Газпром" го пазят, но допусна, че може да бъде изискан от руската газова компания. Според нея документът бил работен - без изходящ номер, няма дата, няма печати. "Няма правна стойност, няма елементи на договор, в него не се разглеждат цени, нито се променят параметрите на съществуващи договори (с "Газпром"). Създаде му се ореол на важен документ, но в него са отразени само технически параметри за анализ на необходимостта от разширяването на газопреносната ни мрежа", каза тогава Петкова и потвърди, че целта на документа е била изграждането на т.нар. "Балкански поток".

mediapool.bg