Кламер БГ - Новини: ГДБОП предупреди за нова измамна спам кампания

ГДБОП предупреди за нова измамна спам кампания

България

|
Пет, 27 Юли 2018г. 11:12ч.
ГДБОП предупреди за нова измамна спам кампания

Множество интернет потребители са станали обект на нова спам кампания в края на юли, при която получават имейли с текст на английски език и искане за заплащане с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара.

В съобщенията се твърди, че паролите на потребителите са разбити и ще бъдат изнудвани с позорящи видео материали, които ще бъдат изпратени на всички техни контакти, предупредиха в петък от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП.

"Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите, като умело използват елементи на социален инженеринг", обясняват от службата.

Антимафиотите уточняват, че в тези случаи изнудвачите използват неправомерно придобити данни за имейли и пароли, използвани от потребителите при регистрации в "нелегитимни" сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

От ГДБОП съветват хората да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да ползват надеждни антивирусни програми, легитимни операционни системи и да информират МВР за всеки подобен случай.

mediapool.bg