Кламер БГ - Новини: Конституционният съд очаквано отхвърли Истанбулската конвенция

Конституционният съд очаквано отхвърли Истанбулската конвенция

България

|
Пет, 27 Юли 2018г. 14:21ч.
Конституционният съд очаквано отхвърли Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция противоречи на конституцията, реши Конституционният съд в петък с мнозинство от 8 на 4 гласа.

Зад това решение застават председателят на КС Борис Велчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска. Против са Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров.

Едно от основните притеснение на мнозинството в КС е, че Истанбулската конвенция размива границите между двата пола, което, според тях, би затруднило борбата срещу домашното насилие.

"В Конвенцията чрез дефинирането на "пол" като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент", се казва в решението.

През март, тази година, (КС) реши да образува дело по казуса. Съдът бе сезиран от 75 депутати от ГЕРБ.

За този настъпилия развой на събитията беше ясно от началото на месец юни, който неофициално институцията твърдеше, че възнамерява да вземе такова решение.

Подобен сценарий можеше да се предположи още когато ГЕРБ реши да прехвърли "горещия картоф" с конвенцията на КС. Тогава шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) очерта следния сценарий: ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с конституцията, тогава българският законодател ще има два варианта на избор: "Да се запази конституцията и да не ратифицира конвенцията, или обратно - да предприеме процедура за промяна в конституцията и респективно да ратифицира конвенцията, но ние по този въпрос сега не правим категорични изявления".

В средата на март пък се разбра, че докладчик по делото е конституционният съдия Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ и бивш зам.-председател на парламента.

Досега страните в ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, са България, Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

Документът бе изтеглен от българския парламент под натиска на БСП и "патриотите", чието настървение срещу "джендъра" се материализира в шумни обиди, хули и манипулации, които заглушиха всеки опит за що годе разумен разговор.

Истанбулската конвенция, която е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 година.

Според Европейската комисия, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15 години. Над половината от жените са били жертва на сексуален тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена.

В България обаче документът бе разтълкуван като опит да бъде "дописан трети пол в законодателството". За да не изглежда, че проявяват слабост и не могат да наложат тезата си, ГЕРБ решиха да снемат темата от дневния ред и изпратиха конвенцията в Конституционния съд.

Официалното решение на Министерския съвет да оттегли подкрепата си от Истанбулската конвенция бе мотивирано с необходимостта да се изчака произнасяне от КС, както и с поляризираните позиции в обществото.

Очаквайте подробности

mediapool.bg