Кламер БГ - Новини: ВМРО отиват сами на евроизборите

ВМРО отиват сами на евроизборите

България

|
Ср, 27 Фев 2019г. 12:07ч.
ВМРО отиват сами на евроизборите

"Обединените патриоти" няма да се явяват заедно на евроизборите. ВМРО обяви официално, че ще се явява на евроизборите през май без коалиционните си партньори НФСБ и "Атака". Партията започва подготовка за самостоятелно явяване. Решението е взето от ръководството й. Очаквано от ВМРО издигат за водач на листата си настоящия евродепутат Ангел Джамбазки.

До това решение се стигна след поредния неуспешен опит на трите партии в ОП да се разберат как ще участват на изборите. Във вторник те се събраха на първия си коалиционен съвет от началото на годината, но се скараха набързо и разговорът им в пълен състав продължи около 10 минути.

Решението е очаквано, защото миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на евроизборите, защото не можели да се правят, че не виждат как "Атака" и ВМРО се готвят да сторят именно това.

Още преди ВМРО да обяви официалното си решение, в София се появиха билбордове на Ангел Джамбазки. Това беше отбелязано и от Симеонов, който именно заради билбордовете каза, че "приказките на Каракачанов, че най-добрият вариант за коалицията е да се явяват трите партии заедно, са всъщност мимикрия".

Оставят си вратичка за общо явяване, канят и други

ВМРО все пак оставят възможност за евентуално общо явяване с НФСБ или "Атака". "Готови сме във всеки момент да възобновим разговорите, както в "Обединени патриоти", така и във всеки по-широк формат", се казва в позицията им.

Това обаче изглежда почти невъзможно ,защото условието на ВМРО да приеме другите партии би било те да застанат зад Джамбазки като водач на листата, а от НФСБ искат лидерът им Валери Симеонов да е на тази позиция. Сидеров пък не пропуска удобна възможност да нападне евродепутата от ВМРО.

От партията на Красимир Каракачанов са отворени и за разговори с други формации. Възможни партньори за ВМРО са бившият здравен министър Петър Москов и СДС. По информация на Mediapool разговори за евентуално общо явяване се водят още от миналата година, но до споразумение не се е стигнало.

Въпреки това във вторник, преди да се откажат от общо явяване на ОП, от ВМРО предложили Москов да е част от обща листа.

Сидеров остана без избор

В продължение на месеци лидерът на "Атака" Волен Сидеров се дистанцираше от коалиционния живот. Миналата седмица той се опита да скъси дистанцията, която сам създаде. Тогава обяви, че не е водил разговори с партии извън ОП за евровота.

Миналата година обаче Сидеров води разговор за обща консервативна коалиция "Патриоти +" с евродепутата Николай Бареков. Тогава лидерът на "Атака" беше припознат от Бареков като водач на обща листа. НФСБ и ВМРО обаче отхвърлиха идеята за коалиция с евродепутата, и мераците на Сидеров да е водач на листа. От началото на годината лидерът на Атака започна да отрича да е искал водещото място.

mediapool.bg