Кламер БГ - Новини: Според Цветанов мнозинството е стабилно

Според Цветанов мнозинството е стабилно

България

|
Ср, 27 Фев 2019г. 14:35ч.
Според Цветанов мнозинството е стабилно

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че управляващото мнозинство е стабилно. Това стана на фона на продължаващите скандали между партиите в съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" (ОП) и решението на ВМРО и НФСБ да се явят на евроизборите сами.

Според Цветанов доказателство за стабилността на управляващата коалиция е "регистрацията и започването на пленарния ден".

В сряда той се срещна с депутатите ОП, за да обсъдят президентското вето върху част от поправките в Изборния кодекс (ИК).

Още в началото на седмицата от ВМРО и от "Атака" обявиха, че ще подкрепят ветото. Така от "патриотите" единствено НФСБ, които заедно с ГЕРБ и ДПС обезсмислиха преференцията, са против ветото.

В ГЕРБ обаче са с нагласа то да бъде отхвърлено, а след това да бъде приета "поправка на поправката", която връща старите правила за преференциите и спазва нареждането на премиера Бойко Борисов.

На срещата в сряда Цветанов е искал от коалиционните си партньори заедно да отхвърлят ветото, научи Mediapool. До решение как ще гласуват "патриотите" обаче не се е стигнало и разговорите им с ГЕРБ ще продължат.

Очаква се от "Атака" да излязат с решение по ветото утре, обясни Сидеров.

"Търсим единно решение по ветото. За нас е важно да има гаранция, че преференциите ще останат в стария вид. Всичко останало може да се обсъди. Разговорите продължават", каза след срещата зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

В сряда ГЕРБ и ОП са обсъдили внесените от НФСБ поправки в правилника на парламента, които биха лишили депутатите от БСП от заплати заради бойкота.

"Трябва да бъдем солидарни с всички български граждани, които като не отидат на работа и не упражнят правото си на работа, нямат право да получават и възнаграждения. Това е справедливо, искрено и истинско пред българските избиратели", каза Цветанов.

От ДПС определят идеята на управляващите за орязване на заплатите като "посегателство срещу парламентаризма" и няма да я подкрепят.

"Всеки опит парламентът да бъде превърнат в услуга и в слуга на някого е вреда за гражданите и държавата", каза Йордан Цонев.

mediapool.bg