Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри излизат на национален протест на 1 март

Медицинските сестри излизат на национален протест на 1 март

България

|
Ср, 27 Фев 2019г. 13:11ч.
Медицинските сестри излизат на национален протест на 1 март

Медицински сестри от цялата страна ще излязат в петък на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-достойно заплащане на труда им.

Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно, на две и повече места и да поемат по няколко смени.

Въпреки че според последния Колективен трудов договор в бранша стартовите възнаграждения на сестрите трябва да се повишат от началото на тази година от 700 на 900 лева, реално много болници не могат да си позволят да дадат тези заплати на медицинските сестри. .

Причината е, че парите, които изработват по линия на здравната каса са недостатъчни, за да покрият и сегашните разходи за фонд работна заплата. Затова в много лечебни заведения, особено по-малки общински болници, заплатите на сестрите са близки до минималните, доближавайки тези на санитарите.

Според организаторите на протеста ниското заплащане и лошите условия на труд са довели до сериозните кадрови проблеми.

Те настояват за равномерно разпределение на персонала в болниците, медицински стандарти за работата на сестрите, лаборантите, физиотерапевтите и фелдшерите, както и ясен ангажимент за финансирането на болниците – от общини, държава, НЗОК.

Освен това искат да се прекрати механичното изпълнение на дейности по клиничните пътеки, а пациентите да бъдат реално лекувани, включително да се осигури финансово работата на лечебни заведения за долекуване, където сестриннските грижи са основни.

Протести на медицински сесттри ще има и в други градове в страната. Уведомления за протести са подадени в Бургас, Варна, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Троян, Трявна.

mediapool.bg