Кламер БГ - Новини: Борисов обеща на НАТО харчове за въоръжение и участие в мисиите зад граница

Борисов обеща на НАТО харчове за въоръжение и участие в мисиите зад граница

България

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 16:27ч.
Борисов обеща на НАТО харчове за въоръжение и участие в мисиите зад граница

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг България да инвестира в модернизацията на армията си и да продължи да участва в мисиите на Алианса зад граница.

Борисов разговаря със Столтенберг преди срещата на върха на НАТО в Лондон, планирана за началото на декември. На форума България ще бъде представена от президента Румен Радев, след като в края на миналия месец се стигна до лек конфуз по темата. Първо от правителствената пресслужба съобщиха, че в Лондон ще бъде Борисов, а няколко дни по-късно се "коригираха" в полза на държавния глава.

Премиерът обаче е представил подробно визията си пред Столтенберг. В навечерието на визитата си във Вашингтон, където следващата седмица ще се срещне с президента Доналд Тръмп, Борисов е акцентирал върху трансатлантическата връзка. Освен това, за разлика от френския президент Еманюел Макрон, който обяви, че "НАТО е в мозъчна смърт", премиерът е по-оптимистично настроен.

"Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас - националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", посочил премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

Борисов е посочил, че "страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога".

По думите му "трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана".

Още инвестиции в отбрана

Борисов е споделил със Столтенберг, че България ще продължи да повишава разгодите за отбрана до достигането на 2% от Брутния вътрешен продукт.

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3.1% от БВП", посочил Борисов.

Този процент обаче се дължи на платените накуп 2.1 млрд. лева за изтребителите. За следващата година процентът ще е около 1.6% от БВП.

Президентът Доналд Тръмп периодично призовава останалите страни членки в НАТО да повишат разходите за отбрана, но не всички го правят в желаните от него мащаби.

Борисов обяснил пред Столтенберг, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във въоръжените сили.

По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията - придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини.

Според плановете на МО следващата година трябва да бъдат сключени сделките за корабите и бротнираните машини на обща стойност около 2.5 млрд. лева.

България ще продължи да участва в мисии зад граница

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", казал Борисов.

Премиерът акцентирал и върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг обсъдили и укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа.

"Само заедно, обединени в НАТО, можем да се справим с предизвикателствата и заплахите пред сигурността на нашите общества", посочил премиерът.

Двамата са на мнение, че "заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни".

От правителствената пресслужба използват момента да припомнят, че "Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца - през пролетта т.г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп".

mediapool.bg