Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков иска изслушване на ДАНС в парламента заради машините за гласуване

Бойко Рашков иска изслушване на ДАНС в парламента заради машините за гласуване

България

|
Съб, 28 Окт 2023г. 19:43ч.
Бойко Рашков иска изслушване на ДАНС в парламента заради машините за гласуване

Рашков обяви, че ще иска изслушване на ДАНС по скандала, сн. архивна БГНЕС

Заседание на парламентарната комисия за контрол над службите в понеделник от 14 часа ще свика председателят й Бойко Рашков от "Продължаваме промяната – Демократична България". На него трябва да се изслуша председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" за доклада на службата му, довел до отмяна на машинното гласуване на вота в неделя и на втория тур след седмица.

Това обяви пред медии в събота следобед самият Рашков, който бе министър на вътрешните работи в служебното правителство, родило "Продължаваме промяната".

Часове по-рано премиерът Николай Денков обяви, че Министерският съвет е взел решение да бъде отстранен от поста му авторът на доклада – зам.-шефът на ДАНС Деньо Денев.

Министър-председателят каза, че докладът за снимки на машинния код е манипулативен, тъй като ставало въпрос за действия в контролирана среда и именно с цел удостоверяване годността на машините за гласуване. Той създава внушения и в него имал неверни твърдения, каза Денков, но отказа да публикува документа с аргумента, че не желае да тиражира лъжа.

"Не съм изненадан от случилото се, целта е да се направи всичко възможно да се елиминира машинният вот", коментира Рашков.

Той обяви, че като председател на комисията за контрол на службите, още в понеделник след изборите ще свика заседание, на което да се разгледат въпросният доклад и съпътстващите го материали, каквито по думите му трябва да има.

"Да изслушаме председателя на ДАНС. Надявам се да няма политическа намеса в работата на тази служба", каза още депутатът.

Той не се ангажира с прогноза дали на изборите утре ще има манипулации, но припомни, че докато той беше министър на вътрешните работи, вотът е протекъл спокойно и без сериозни и многобройни изборни нарушения.

"Как ще протече сега изборът, ще видим. Не познавам действията, които евентуално са планирани от МВР за осигуряване на вота", каза Рашков.

mediapool.bg