Кламер БГ - Новини: ИТН към членовете си в изборните комисии: Спирайте машините, ако трябва и с бой

ИТН към членовете си в изборните комисии: Спирайте машините, ако трябва и с бой

България

|
Съб, 28 Окт 2023г. 19:49ч.
ИТН към членовете си в изборните комисии: Спирайте машините, ако трябва и с бой

Тошко Йорданов зове на бой срещу машините за гласуване, сн. БГНЕС

"Прозвънете ВСИЧКИ наши членове по комисиите. Ако утре някой се опита да вкяря машини в секциите да ги спират ако трябва и с бой. И веднага да ви казват, а вие – на мене. Прозвънете ги сега". Това пише (правописът и пунктуацията са автентични – б.ред.) председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов до съмишленици в събота.

И продължава в следващи съобщения: "И няма да са сами по темата в комисиите" и "От друга партия ще правят същото".

Не става ясно коя ще е другата партия, но от написаното от Йорданов става ясно, че в изборния ден в неделя може да се очакват всевъзможни действия и дори изстъпления.

Призивът на представителя на ИТН е по повод решението на Централната избирателна комисия от петък и потвърдено в събота, на местните избори да не може да се гласува с машини, а само с хартиени бюлетини. Заради това започна изтеглянето на изпратените машини до изборните секции в градовете.

До тази нагнетена ситуация се стигна след раздухан първо именно от ИТН доклад на ДАНС, после коментиран и от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", според който са извършени нарушения със сниман от зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов код на машина. Управляващите и редица експерти увериха, че това няма да доведе до манипулации на вота, но ЦИК реши да спре използването на машините. Формалната причина бе невнесен към момента на вземането на решението доклад за изправността на машините. Той бе представен около два часа след заседанието на ЦИК, но тя продължава да смята, че има опасност да се компрометира вотът утре като основният мотив остава докладът на ДАНС.

"Продължаваме промяната – Демократична Бългапия" и други активисти обжалваха решението на ЦИК, но Върховният административен съд ще може да го разгледа едва в понеделник, когато ще е минал първият тур. За понеделник председателят на парламентарната комисия за контрол над службите Бойко Рашков обяви, че иска свикване на комисията, която да изслуша шефа на ДАНС по казуса с доклада.

mediapool.bg