Кламер БГ - Новини: Избирателната комисия в София не получи машини и бунтът й срещу хартиения вот приключи

Избирателната комисия в София не получи машини и бунтът й срещу хартиения вот приключи

България

|
Съб, 28 Окт 2023г. 21:53ч.
Избирателната комисия в София не получи машини и бунтът й срещу хартиения вот приключи

Машините за гласуване бяха върнати в склада, а София въобще не получи такива, сн. БГНЕС

Въпреки бунта на председателката на Общинската избирателна комисия в София срещу решението на по-висшия орган в неделя да се гласува само с хартиена бюлетина и подготовката на секциите за машинен вот, все пак в столицата това няма да е възможно, защото просто машини не бяха доставени.

Така утре в София също ще се гласува с химикал, макар още петък вечерта шефката на ОИК-София Полина Витанова да обяви, че решението на ЦИК има правни пропуски. Според нея то не е влязло в сила, защото може да се обжалва, а в него не е дефинирано, че се допуска предварителното му изпълнение.

Витанова изпрати в събота указания на администрациите да предадат на секциите и свързаните с машинното гласуване документи.

Устройства, на които да се гласува, обаче не са били доставени през деня от фирмата, която осигурява логистиката около машинния вот - "Сиела Норма", не е изпратила устройствата до избирателните секции.

Така реално няма как да се осъществи машинния вот. В останалите градове, където бяха пратени машини, още сутринта бе наредено връщането им в склада и МВР изпълни разпореждането с опция при преразглеждането на решението а ЦИК отново да транспортира машините до секциите. Това не се наложи, тъй като ЦИК е непреклонна в решението си за изцяло хартиен вот навсякъде в страната.

По-рано през деня говорителят на ЦИК Росица Матева действията на столичната общинска избирателна комисия за подготовката на машинния вот като незаконосъобразни.

mediapool.bg