Кламер БГ - Новини: 660 хиляди на миналите избори: Хартиеният вот е рекордьор по невалидни бюлетини

660 хиляди на миналите избори: Хартиеният вот е рекордьор по невалидни бюлетини

България

|
Съб, 28 Окт 2023г. 22:16ч.
660 хиляди на миналите избори: Хартиеният вот е рекордьор по невалидни бюлетини

660 хиляди на миналите избори: Хартиеният вот е рекордьор по невалидни бюлетини

Спорното решение на ЦИК да забрани гласуването с машини на изборите за местна власт на 29 октомври ще доведе до манипулации с хартиените бюлетини и отнемане на гласове чрез превръщането им недействителни от членове на секционни комисии. Такива предупреждения отправиха в събота председатели на такива комисии, както и премиерът Николай Денков.

Тези опасения имат своите основания, защото хартиеното гласуване е рекордьор по недействителни гласове/ невалидни бюлетини. А най-голям брой невалидни бюлетини имаше на последните местните избори през 2019 г.

"Начинът на гласуване е важен. При последните местни избори над 660 хил. бюлетини само на хартия бяха обявени за невалидни. Може само да гадаем колко от сегашните кметове са избрани с невалидни бюлетини", заяви министър-председателят на извънреден брифинг в събота, призовавайки ЦИК да преразгледа решението си за пълна отмяна на машинни вот.

Мнозинството в ЦИК обаче остана непоклатимо и постанови да се гласува само на хартия, въпреки че решението изглежда незаконно, което пък води до риск от касиране на изборите.

"Именно затова бяха въведени машините – бюлетините от тях не могат да станат недействителни и това дава много по-голяма увереност, че вотът е коректно отчетен в крайния резултат", допълни Денков.

Той даде да се разбере, че не очаква комисията де се вслуша в призивите на управляващите и на граждани, но призова "да спазваме техните решения, за да не се рискуват изборите".

"За мен е най-важно да отидат да гласуват – както искат, с каквото могат. Участниците в комисиите да са изключително внимателни при гласуване с хартия и да не се допуска превръщането на валидни бюлетини в невалидни", призова премиерът.

На местните избори през 2019 г., когато се гласуваше само на хартия, бе отчетен безпрецедентно висок брой загубени гласове заради невалидни бюлетини.

Неотдавна във фейсбук журналистът и издател на Е-вестник Иван Бакалов коментира започналите пропагандни напъни за компрометиране на машинното гласуване по следния начин:

"Местни избори октомври 2019 - 661 хил. недействителни гласове (!)...Рекордният брой недействителни бюлетини е и заради въведените преференции, но и заради увеличен брой манипулации и фалшификации. Една действителна бюлетина, пусната в урната, може да стане недействителна само с една драсване на химикалката в още едно поле за партия или кандидат. Има и други методи. Това, види се, е масова практика. Преди години бъдещият кмет на Пловдив беше записан да инструктира местния актив на ГЕРБ как да постигат успехи като увеличават недействителните бюлетини. Вместо в затвора, той влезе в кметството."

Темата с невалидните бюлетини бе коментирана и от Теодор Михайлов от "Да, България" във Фейсбук, който отбеляза, че най-голямата парламентарна група сега – тази на ГЕРБ, е избрана с 670 000 гласа. "Само можем да гадаем колко кметове и общински съветници са избрани не от друго, а от невалидните бюлетини, предназначени за друг/и. С машините невалидни бюлетини няма. Машината вади бележки, които няма как да са невалидни. Тези бележки се броят ръчно и резултатите се сравняват с резултата на машината", коментира той.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx

"Няма как да хакнеш машините. Това може да го каже човек, който цял живот е ползвал компютъра като пишеща машина и който има страхопочитание към техниката, както неандерталец има страх от вулкан и му придава магическа и божествена сила.

Гласуването с машина елиминира фалшификациите на вота и от това потърпевши са дори тези, които са против машините. Но разбира се, по нашите земи, когато не разбираме нещо, го убиваме. Убихме го и сега. #БоклуЦИК", пише още Михайлов и публикува протокол от секция 234617050 в София, от 2021 г. Такива ще видите много през следващата седмица, прогнозира той. От протокола е видна смяната на преброените хартиени бюлетини, докато пре машинния вот такива няма.

"Всички хора да гласуват, от техния глас ще зависи в какъв свят ще живеят – този на манипулациите и лъжите или на грижата за хората и бизнеса в България", призова премиерът Николай Денков.

mediapool.bg