Кламер БГ - Новини: Абитуриентите ще имат изпращане в училищата

Абитуриентите ще имат изпращане в училищата

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 13:28ч.
Абитуриентите ще имат изпращане в училищата

Абитуриентите ще могат да бъдат изпратени в училищните дворове, каквато е една от традициите при завършването на средното образовани в страната. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят правила, при които да стане изпращането в условията на коронавирус.

Решението беше взето след среща на министър-председателя Бойко Борисов с дванадесетокласничките Симона Бонева и Дарина Георгиева, изпратили писмо до премиера с молба да се даде възможност зрелостниците да се съберат за последно пред училищата.

Учениците направиха и петиция, която беше подписана от хиляди младежи. В същото време има и призиви да се отменят матурите през тази година, за да не се струпват учениците на едно място и така да поставят под риск здравето на семействата си и учителите.

"Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години", отбелязват в писмото си до премиера Борисов зрелостниците. Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. "Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това", се посочва още в писмото.

Инструкцията за изпращането на абитуриентите трябва да е готова "в най-кратни срокове" и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, в които има завършващи средно образование.

Заради епидемията от коронавирус не е ясно дали и кога ще се състоят и традиционните абитуриентски балове. Миналата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев за пореден път обясни, че министерството не регулира баловете и се надява такива да има по някое време през юли.

Зрелостниците, както и всички останали ученици в страната, ще завършат годината дистанционно. Те ще отидат в училище за задължителните матури на 1 и 3 юни. Преди това присъствието в клас се допуска за индивидуални изпити за повишаване на оценката и при нуждата от консултация или изпит на място – например за учениците от музикалните училища.

mediapool.bg