Кламер БГ - Новини: Специалните части: Не плащайте за скок с парашут, ние ще ви плащаме да скачате

Специалните части: Не плащайте за скок с парашут, ние ще ви плащаме да скачате

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 13:34ч.
Специалните части: Не плащайте за скок с парашут, ние ще ви плащаме да скачате

"Който иска супер як екшън, да идва при нас. Хората плащат да скачат с парашут, а ние безплатно ще им го осигурим". Така ген.-майор Явор Матеев, командир на "Съвместното командване на специалните операции" на Българската армия, рекламира работата в редиците на специалните части.

Като почти всички структури в армията и там има недостиг на хора. Военното министерство обяви конкурс за 27 вакантни длъжности, като за някои от тях е необходима годност за парашутни скокове. На конкурса могат да се явяват хора със средно образование на възраст до 40 години.

Това ще е един от тестовете дали радикалното решение да се вдигне драстично възрастта за влизането в армията от 27 на 40 години ще проработи.

Как се влиза в специалните части?

Конкурсът за влизане в специалните части включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Въпреки че от МО официално не признават, през последните години изпитът за обща култура е свален до базово ниво.

Най-сериозното предизвикателство остава физическата подготовка.

Изпитът включва лицеви опори и коремни преси, бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м).

Стартовата заплата за войниците е около 1000 лева, но тук разчитат, че "адреналинът и приключенията" играят по-силна роля за привличането на хората.

В интервю пред бТВ преди няколко дни Матеев каза, че очаква в бъдеще в спецчастите да идват най-добрите от другите сили.

В момента около 10% от войнишките длъжности са незаети.

Специалните части като отделно командване

След законови промени специалните части от 68 бригада "Специални сили" – Пловдив станаха отделна функционална структура на въоръжените сили с отговорности да изпълнява пълния спектър от специални операции, включително в мирно време.

В тях служат офицери и от Сухопътните войски, и от ВВС и ВМС. Специалните сили разполагат с учебен център и център за бойно осигуряване.

По план специалните части ще нараснат като численост значително през следващите две години.

След една година ще бъде изградено и ново формирование, което ще бъде извън Пловдив.

mediapool.bg