Кламер БГ - Новини: Има риск от разпространение на морбили и у нас заради пропуснати имунизации

Има риск от разпространение на морбили и у нас заради пропуснати имунизации

България

|
Вт, 12 Дек 2023г. 15:31ч.
Има риск от разпространение на морбили и у нас заради пропуснати имунизации

Последната епидемия от морбили у нас през 2009-2011 г. взе 24 жертви, 20 от които бяха деца.

Има риск от разпространението на морбили в България заради спада в имунизационния обхват в страната през последните години и ръста на заболели, който се наблюдава в момента в Европа. За това предупреди Министерството на здравеопазването, което изпрати информация до Регионалните здравни инспекции с препоръка личните лекари да попълнят пропуските в задължителните ваксини.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината до края на миналата седмица няма съобщени случаи на морбили в страната. В северната ни съседка Румъния обаче има епидемия от заболяването и други държави в ЕС също отчитат ръст на случаите, което ни поставя в риск от "внос" на силно заразната болест.

Нисък имунизационен обхват

В България през последните години имунизационният обхват е под прага от 95%, който гарантира защита на населението от епидемично разпространение на болестта.

През първото пулогодие на 2023 г. с първи прием на ваксината срещу морбили са обхванати едва 83.6%, а с втори прием ваксина - само 48.9% от подлежащите на задължителна имунизация деца.

Източник: Министерство на здравеопазването

Това създава предпоставки за разпространение на морбили сред хора без ваксини или с непълен ваксинационен курс, ако инфекцията бъде внесена от друга държава.

Кой подлежи на ваксинация

Имунизационният календар у нас включва задължителна имунизация срещу морбили на 13-месечна възраст и реимунизация на 12 години с ваксината MMRVaxPro. Ваксината е комбинирана срещу няколко заболявания: морбили, епидемичен паротит и рубеола, включително и вроден рубеолен синдром. Като част от задължителния календар тя се поставя на децата безплатно от личните лекари.

Повече за нея можете да научите ТУК на информационния сайт на Министерството на здравеопазването за ваксините "Плюс мен".

Възрастните над 18 години, които имат пропуснати ваксини в детството, могат да се имунизират срещу заплащане в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) или при общопрактикуващия си лекар.

Ръст на случаите в Европа

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита ръст в случаите на морбили в държавите от Европейския съюз. През периода януари-октомври 2023 г. в ЕС са докладвани 1429 заболели от морбили спрямо 60 за същия период на 2022 г.

Какво е морбили

Морбили е силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до усложнения и дори до смърт. Симптомите на морбили обикновено се появяват 10–12 дни след заразяването и първоначално наподобяват настинка с хрема, кашлица и леко повишена температура.

Зачервяване на очите и чувствителност към светлина, висока температура до 41°C и червен обрив по лицето и тялото са другите характерни симптоми на болестта. Болестта се предава по въздушно-капков път.

Смята се, че един човек с морбили може да зарази средно между 12 и 18 незащитени хора. Всеки, който не е ваксиниран срещу морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от морбили на всяка възраст. Единствената защита срещу морбили е ваксинацията.

Най-много са съобщените случаи в Румъния, Австрия, Франция и Германия. От около седмица Румъния вече е в епидемия от морбили, като само за ноември са регистрирани около 2000 нови случая в северната ни съседка. Епидемичният подем на морбили в Европа се дължи на спада в имунизационни обхват, който се наблюдава и у нас.

Наваксване на пропуските във ваксините

Затова здравните власти препоръчват на общопрактикуващите лекари да предприемат действия по ваксиниране на всички деца на възраст от 13 месеца нагоре, за които няма данни за приложена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, както и на всички деца на възраст от 12 г. нагоре, които не са получили втори прием от ваксината. Имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола при деца, които не са обхванати на съответната възраст, трябва се извършва приоритетно пред останалите имунизации.

Съдействие при издирване и информиране на родителите по места ще окажат и здравните медиатори. На регионално ниво при необходимост ще се сформират мобилни екипи с участие на лекари от РЗИ и общопрактикуващи лекари за обхващане на неимунизираните деца.

Страната ни има опит в наваксването на пропуските в имунизационния обхват. През 2019 г. над 23 000 деца с пропуснати имунизации бяха издирени и обхванати извънредно с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Последната епидемия взе 24 жертви у нас

Последната епидемия от морбили в България е през 2009-2011 г., когато след внос на морбилен вирус в страната заболяха 24 410 души. Най-засегнати бяха децата – 86%, като 15.6% от всички заболели бяха кърмачета, неподлежащи на ваксинация.

При 34% от заболелите от морбили през 2009-2011 г. бяха установени усложнения, като 20% от тях развиха пневмония. При епидемията от 2009-2011 г. починаха 24 души, 20 от които бяха деца.

У нас, преди въвеждане на масова имунизация през 1969 г. ежегодно от морбили са заболявали средно 250 души на 100 000 население или около 17 300 лица. Смъртността е била средно 3 на 100 000 население. Това означава, че 144 души годишно са умирали вследствие на морбили и неговите усложнения. От 1969 г. до днес средната заболеваемост за периода е 64 на 100 000 население или 5 400 заболели годишно. Смъртността е 2 на 10 000 000 души население или под 2 души годишно.

mediapool.bg