Кламер БГ - Новини: "Само патриарх може да я прекръсти": Болница "Чирков" си връща старото име "Света Екатерина"

"Само патриарх може да я прекръсти": Болница "Чирков" си връща старото име "Света Екатерина"

България

|
Пет, 08 Дек 2023г. 17:37ч.
"Само патриарх може да я прекръсти": Болница "Чирков" си връща старото име "Света Екатерина"

Болница

Университетската болница “Проф. д-р Александър Чирков” ще си върне старото име "Света Екатерина" по решение на настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването. Болницата беше преименувана през юли 2022 г. при министър Асена Сербезова от "Света Екатерина" на името на нейния създател и основоположник на модерната кардиохиургия в България проф. д-р Александър Чирков.

Промяната на името стана по предложение на инициативен комитет, включващ негови ученици и колеги. Дълги години болница "Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като "Чирковата болница“ и с кръщаването й на проф. Чирков беше почетен приносът му както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

От Министерството на здравеопазването съобщиха в петък, че връщането на старото име на болницата е въз основа на две подписки на известни медици, които изтъкват аргументи в полза на това да носи името "Света Екатерина".

Основният аргумент е, че името "Света Екатерина" е било избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница, сред които е и самият проф. д-р Александър Чирков, който приживе е изразил категоричното становище името "Света Екатерина" да остане и след него.

Двете подписки в подкрепа на старото име "Света Екатенира" били изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: "протестираме и апелираме да върнете старото й име!", посочват от Министерството на здравеопазването.

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези

искания са: "Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква".

По настояване на проф. Чирков освещаването е извършено от патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг български патриарх", се казва в мотивите на писмото.

През годините името "Света Екатерина“ се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света, твърдят застъпниците за връщането на старото име.

От МЗ посочват, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на “Св. Екатерина”, е изложен негов портрет.

"Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на

“Проф. д-р Александър Чирков”.", казаха от МЗ.

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург.

"Това са основните мотиви за решението на новото ръководство на Министерството на здравеопазването за възстановяване на първоначалното име на болницата „Света Екатерина“. Този факт получи одобрението на лекари и пациенти и цялостна обществена подкрепа", твърдят от министерството.

mediapool.bg