Кламер БГ - Новини: "15 минути почивка, те ще се бият!". НС преодоля ветото на Радев и одобри още помощ за Украйна

"15 минути почивка, те ще се бият!". НС преодоля ветото на Радев и одобри още помощ за Украйна

България

|
Пет, 08 Дек 2023г. 18:16ч.
"15 минути почивка, те ще се бият!". НС преодоля ветото на Радев и одобри още помощ за Украйна

Един ден в парламента

Очаквано парламентът преодоля безпроблемно ветото на президента Румен Радев върху изпращането на бронирани машини за Украйна и одобри още един пакет директна военна помощ за Киев.

Ветото на Радев бе подкрепено само от депутати от БСП и

"Възраждане".

Така единственото, което постигна държавният глава, бе да даде възможност на "Възраждане" да повтори тезите си, като се стигна и до разправии между депутати от партията и Манол Пейков от "Продължаваме промяната – Демократична България".

"15 минути почивка, те ще се бият!", резюмира ситуацията зам.-председателката на парламента Росица Кирова, която водеше заседанието.

След почивката обстановката в залата се успокои и ветото бе преодоляно.

"Няма да им се размине, историята ще даде своята отплата на предателите", заплаши председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

България ще изпрати в помощ на Украйна около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес. Техниката, която е част от запасите на жандармерията, не е ползвана през последните около 25 години. БТР-те са произведени преди около 50 години.

Сред мотивите на Радев да върне споразумението между България и Украйна бяха, че депутатите не са били запознати добре с темата, а БТР-ите може да се ползват от България.

Още по темата

България праща зенитни комплекси на Украйна и очаква помощ от НАТО

7 декември 2023 17:52

Сега се очертава нов сблъсък между партиите, които подкрепят кабинет, и държавния глава.

В петък депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС одобриха в пленарна зала нов пакет военна помощ.

Той предвижда България да изпрати на Украйна зенитно ракетни комплекси с отпаднала необходимост, но ще поиска от партньорските страни в НАТО разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

Освен това България ще помогне за обучението на украински пилоти за F-16 и ще разреши въздушното ѝ пространство да се използва за тренировки.

Военният министър Тодор Тагарев защити решението, като изказването му бе прекъсвано от викове “Оставка“.

“Лицемерно е да призовавате за мирни преговори, докато Русия води агресивна война с цел да възстанови руската империя и центровете си на влияние. Правителството ще продължи да изпълнява своята програма, вкл. и частта с оказването на военна помощ за Украйна“, каза Тагарев.

mediapool.bg