Кламер БГ - Новини: България ще прати на Турция обещаните на Северна Македония генератори

България ще прати на Турция обещаните на Северна Македония генератори

България

|
Пон, 13 Фев 2023г. 15:37ч.
България ще прати на Турция обещаните на Северна Македония генератори

България ще прати на Турция обещаните на Северна Македония генератори

България ще дари на Турция обещаните на Северна Македония три електрически генератора.

МВР обеща демонстративно да прати генератори на македонската граница, след като Скопие спря за четири часа допускането на българи за поклонението пред паметта на Гоце Делчев в началото на месеца. Тогава македонските власти обясниха, че това се е наложило, тъй като не е имало ток.

БНР съобщи в неделя, че на македонския ГКПП Деве баир са отказали за получат обещания на 4 февруари от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев агрегат, а в понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че генераторите ще бъдат пренасочени към Турция, където има по-голяма нужда след разрушителните земетресения.

"Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре", каза още министър Демерджиев и допълни, че предстоят консулски консултации, в които се надява да участва.

"Там ще уточним всички проблеми и ако можем да помогнем, ще им помогнем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра, касае спасяване на човешки животи и смятам там да отидат трите генератора", каза вътрешният министър.

Според МВР много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

МВР събира цялата налична информация и ще я предостави президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

mediapool.bg