Кламер БГ - Новини: Кметът на Перник и около 50 социалисти напуснаха БСП

Кметът на Перник и около 50 социалисти напуснаха БСП

България

|
Пон, 13 Фев 2023г. 17:26ч.
Кметът на Перник и около 50 социалисти напуснаха БСП

Станислав Владимиров, снимка: БГНЕС

Кметът на Перник Станислав Владимиров напусна БСП, а по-късно около 50 членове на пернишната партийна организация направха същото.

Повод за решението е станалото на конгреса на партията, когато по предложение на близки до ръководството бяха изключени 14 вътрешнопартийни опозиционери.

Оставката на Владимиров вече е депозирана в местната структура на партията, обясни той пред Mediapool.

Той обясни, че решението му не взето емоционално, а е обмисляно дълго. Владимиров напусна Националния съвет преди няколко месеца, като тогава обясни пред БНТ, че го е направил, "защото този орган отдавна не функционира - на подпис се отстраняват неудобните, а в редките случаи, когато се събира, то е, за да спасява Корнелия Нинова".

Според Владимиров БСП вече не е партия, в която съмишленици да могат да обсъждат позиции и политики, дори да са на различни мнения. Владимиров подчерта, че този процес продължава от няколко години насам.

"Това не е моята партия", каза той пред БНР.

След подадената от Владимиров оставка, от ръководството на партията го призоваха за напусне кметския пост и го нарекоха "любимият кмет на Бойко Борисов".

Владимиров е в обтегнати отношения с лидера на БСП от няколко години. В резултат на това партията се разграничи от него, а той нарече Нинова "злобна жена", а през 2021 година обяви, че ще търси от нея лична отговорност за слабите изборни резултати и я обвини в "идейна безпътица и организационна катастрофа".

По-късно в понеделник решението си да напуснат БСП да обявиха областният лидер в Перник Валентин Петков и общинският председател Стефан Кръстев. Освен това около 50 членове на пернишната партийна организация също напуснаха.

Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров обяви, че от ръководството на партията не са изненадани от това. "В последните години пернишката организация в крайна сметка се беше превърнала в един придатък на общинската организация", каза още той.

Зафиров дори видя в подадените оставки начало на оздравителен процес за БСП. "Тези хора така или иначе не са част от БСП, те не работят за партията. Показват го и резултатите от последните няколко парламентарни избори, където е видно, че те работеха за други политически сили", каза той.

По неофициална информация младежкото обединение, чийто бивш лидер е изключеният по време на конгреса Мартин Жлябинков, също ще напусне БСП.

"БСП вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Партията, която винаги е била носител на революционни и солидарни идеи, на несъгласие с несправедливостите и гарантирана защита за всеки, се превърна в партията, която наказва различията с политическа гилотина", се казва в позиция на младежкото обединение в партията по повод изключените преди дни социалисти.

Младежите призовават председателя на БСП Корнелия Нинова, ръководството на партията и делегатите на 50-тия Конгрес на БСП, които гласуваха "за" изключването на тези членове на тяхната общност, да "преразгледат тази мярка и да поправят тази недопустима грешка в най-кратки срокове".

На пленума на БСП в събота се стигна до сериозно напрежение. Противниците на Нинова настояваха в дневния ред да се включи точка за отстраняването ѝ, но това не се случи. Те обвиниха ръководството в манипулация на броя на делегатите, както и в това, че има списък със забрана за влизане в залата. Стигна се до викове и опозиционери дори излязоха на трибуната.

Всичко това стана повод по предложение на Таско Ерменков част от противниците на Нинова да бъдат изключени от партията с формалния мотив, че с поведението си са нарушили "доброто име на партията", не работят за организационно-политическото единство на формацията и не изпълняват решенията на партийните органи.

Изключени от партията бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Конгресът потвърди и изключването на Кирил Добрев.

mediapool.bg