Кламер БГ - Новини: МВР ще анализира оперативната информация за санкционираните по "Магнитски"

МВР ще анализира оперативната информация за санкционираните по "Магнитски"

България

|
Пон, 13 Фев 2023г. 16:05ч.
МВР ще анализира оперативната информация за санкционираните по "Магнитски"

Иван Демерджиев, Снимка: БГНЕС

В МВР ще бъдат извършени проверки на наличната информация за лицата от новия санкционен списък "Магнитски", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Дори и да се окаже съвсем формален, това е първият институционален ангажимент на изпълнителната власт след обявяването на имената миналия петък. Тогава е разбра, че санкционирани от САЩ са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният енергиен министър и висш функционер на БСП Румен Овчаров, двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, както и председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов.

Този път мерките на САЩ са координирани с Великобритания, която обяви санкции срещу трима от първите санкционирани от Вашингтон по закона "Магнитски"- Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и Васил Божков. През 2021 г. и тримата бяха обвинени от САЩ в сериозна корупция, но българската прокуратура не откри нищо подобно.

Досега всеки четеше действията на американското финансово министерство както му изнася. Президентът Румен Радев обяви веднага след съобщението за санкциите, че високо цени подкрепата на ключовите партньори в обрбата с корупцията. Той призова следващия парламент да приеме антикорупционното законодателсдтво, внесено от служебния кабинет. Тази позиция на Радев е по-скоро декларативна, тъй като той практически командва институциите и специалните служби от пролетта на 2021 г. насам (с изключение на 7-те месеца на кабинета "Петков"). От прокуратурата също приветстваха новината за санкциите, тъй това било подкрепа за техните усилия срещу руските шпиони у нас.

Разпоредил съм на главния секретар

"Цялостни проверки планира МВР във връзка с лицата по втория списък "Магнитски". Възложил съм на главния секретар да проверява цялата налична оперативна информация, налична за тези лица, всички производства, които са водени или се водят в момента, да бъдат изяснени мотивите и да се търси връзка с тях. В ДАНС влизаме в взаимодействие, за да можем да обявим резултати по проверката", заяви в понеделник Демерджиев в Благоевград.

Той дори намекна, че преди да излезе следващата порция именаи ще има и разследвания. Че ще има още санкционирани по "Магнитски" прогнозира и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че българските институции не са си свършили работата.

"Последните няколко парламента трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство, но на няколко пъти законодателните проекти се спънаха в пленарната зала. Надявам се след изборите едно сериозно стабилно мнозинство със стабилно правителство да постави като първи приоритет приемането на такива закони", заяви тя.

Шамар

Преди посещението си в Благоевград Демерджиев коментира темата и пред БНР. Той заяви, че е видял поредния шамар за всички институции в санкциите "Магнитски".

"Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност", каза вътрешният министър.

По думите му в прокуратурата имало "някакви производства", но предметът им силно се различавал от информацията на американското финансово министерство.

"Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури", каза още Демерджиев.

Горанов бе арестуван заедно с Бойко Борисов по дело за изнудване на Божков. След като материалите бяха предадени в прокуратурата от там обявиха, че са извършени нарушения и всички действия трябва да бъдат повторени. След това делото потъна.

Минало незабравимо

Това не е първият път, в който на българските институции им се налага да имитират действие заради санкции "Магнитски". Преди две години за корупция бяха санкционирани депутатът от ДПС Делян Пеевски, Божков и още няколко души. Реакцията беше никаква. Правителството изготви български списък "Магнитски" по силата на който с определени компании държавата не трябваше да им никакви взаимоотношения. Списъкът бе обявен от съда за незаконен. Прокуратурата уж се задейства да проверява. През миналото лято се разбра, че проверката срещу Пеевски е била прекратена на рождения му ден.

mediapool.bg