Кламер БГ - Новини: Бившите кадри на ИТН Митева и Каримански с нов политически проект

Бившите кадри на ИТН Митева и Каримански с нов политически проект

България

|
Пон, 13 Фев 2023г. 15:38ч.
Бившите кадри на ИТН Митева и Каримански с нов политически проект

Бившите кадри на ИТН Митева и Каримански с нов политически проект

Създаването на нова политическа коалиция ще обявяват Ива Митева и Любомир Каримански, които миналата година бяха депутати от партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ".

Това ще стане във вторник сутринта, а новата формация ще се казва коалиция "Заедно". В нея няма да участва ИТН, защото от партията неколкократно заявиха, че ще се явяват самостоятелно на предстоящите през април избори и вече се регистрираха за участие във вота.

Митева и Каримански бяха сред остриетата на партията на Трифонов. Тя беше председател на парламента в краткотрайните 45-о и 46-о Народно събрания, а той – шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Още в края на миналата година, след като ИТН не успя да влезе в парламента, двамата се разделиха с формацията. Те обявиха, че никога не са били членове на ИТН, а са били депутати от гражданската квота.

За обтягане на отношенията на Митева и Каримански с Трифонов се говореше няколко месеца преди те да обявят публично, че се разделят с партията.

През последните няколко месеца Каримански беше съветник на служебния финансов министър. През октомври от министерството обясниха, че го взели предвид предишния му опит като народен представител, макар всъщност той да е по-малко от година – от април до май 2021 г. в 45-ото НС, от юли до септември 2021 г. в 46-ото НС и от декември 2021 г.

Сега Каримански обяви, че напуска поста в министерството:

"Бих искал да благодаря на целия екип на Министерството на финансите, че през изминалите 4 месеца ме приеха като един от тях и работихме заедно! Благодарен съм, че можех открито и откровено да споделям с колегите професионалните си виждания, анализи и предложения. За краткото време усвоих нови знания и придобих опит от истински професионалисти, за което съм им дълбоко признателен. Вярвам, че само временно се разделям с едни прекрасни приятели, земни хора с необходимото професионално достойнство и лична чест".

След като се раздели с ИТН, Митева се върна на предишната си работа като правен експерт към администрацията на парламента, но в рамките на 48-ото Народно събрание беше в неплатен отпуск. Преди да влезе в политиката тя бе директор на правната дирекция на парламента.

Митева и Каримански няма да са първите разделили се с ИТН, които създават собствен политически проект. През април миналата година трима кандидат-министри на ИТН, както и бивши експерти от партията на Трифонов, създадоха нова партия на име "Развитие".

mediapool.bg

Вижте още