Кламер БГ - Новини: България е осъдена от деца, пострадали от сексуално насилие

България е осъдена от деца, пострадали от сексуално насилие

България

|
Вт, 02 Фев 2021г. 17:54ч.
България е осъдена от деца, пострадали от сексуално насилие

Европейският съд по правата на човека осъди България да плати 36 000 евро обезщетение на три деца, които са пострадали от сексуално насилие, докато са били отглеждани в сиропиталище. Причината за присъдата е неефективно разследване от полицията и прокуратурата..

Жалбоподателите са момче и двете му сестри, които са родени съответно през 2000 г., 2002 г. и 2003 г. Те са изоставени от майка си и много малки са настанени в дом за деца без родителски грижи край Велико Търново.

През 2012 г. трите деца са осиновени от италианска двойка. Скоро след това пред родителите си започват да разказват какво са преживели в дома.

Случаят достига до италианската преса, което е причината българските институции да се поинтересуват. Преди това италианското семейство безуспешно се опитва да сигнализира за случващото се в дома, защото децата разказват, че и други са пострадали като тях.

България е осъдена заради отказа на разследващите органи да използвали всички възможности за разследване на твърденията на деца.

mediapool.bg