Кламер БГ - Новини: Чия е издънката с джиповете за МВР? Борисов и Радев в нов конфликт

Чия е издънката с джиповете за МВР? Борисов и Радев в нов конфликт

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 09:13ч.
Чия е издънката с джиповете за МВР? Борисов и Радев в нов конфликт

Обществената поръчка за покупка на 290 патрулни автомобила за МВР с висока проходимост, заради която България трябва да възстанови близо 6 млн. евро на ЕС, е изцяло направена от второто и третото правителство на Бойко Борисов. Това се твърди в позиция на президентството.

Тя идва часове, след като прокуратурата обяви, че е присъединила сигнала на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) към дело за търговия с влияние. Такова обвинение бе предявено миналата година към президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. От държавното обвинение не споменаха името му, но обещаха подробности скоро.

В съобщението на ОЛАФ за опорочената поръчка няма посочени имена. Съобщението обаче беше използвано незабавно от управляващите срещу президента Радев. Те твърдят, че неговият съветник Узунов е замесен в корупция, защото въпросната поръчка е проведена по времето, когато е бил служебен вътрешен министър в кабинета на Огнян Герджиков, което обаче не е точно така, става ясно от публикуваните документи в профила на купувача на МВР.

По дати

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. По това време Узунов е начело на МВР, назначен от Радев, след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка. В позицията на президентството обаче се твърди, че процедурата е стартирана още през есента на 2016 г., когато МВР все още се ръководи от ГЕРБ. Най-вероятно от президенството имат предвид подготвителната работа по документацията на поръчката, която отнема поне няколко месеца. Част от парите по поръчката са по споразумение с Европейската комисия за отпускане на средства за справяне с мигрантския натиск по българските граници.

Цялата процедура по отварянето на офертите и класирането на кандидатите става по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Решението на комисията, с което е определен изпълнителят на поръчката, е от 20 април 2017 г. По това време служебен вътрешен министър е Пламен Узунов.

Договорът с изпълнителя – компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев, е подписан на 22 февруари 2018 г. - тоест почти година след обявяването на поръчката и 10 месеца след началото на мандата на кабинета "Борисов 3" . Причината за забавянето на подписването на договора е обжалването на процедурата. По това време вече министър е Валентин Радев. На договора не стои неговият подпис, а този на директора на дирекцията за обществени поръчки в силовото ведомство към онзи момент Георги Балабанов.

Няма сензация

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата", пише в позицията на президентството.

От там посочват, че договорът е подписан 10 месеца след изтичане на мандата на Узунов. И при отправено вече предупреждение, че може да се очакват финансови корекции зарад нарушения в процедурата.

"Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора", твърдят от президентството.

Откритото от ОЛАФ нарушение е едностранна промяна на тръжните условия - вместо високопроходими автомобили МВР е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV).

Не може всички да са комрумпирани, а ти – не

Социалният министър Деница Сачева коментира във вторник пред бТВ, че държавният глава дължи обяснения за ставащото в неговата институция:

"Всеки разумен човек вижда, че зад фразите на президента не се крие особено съдържание. В момент, в който има съмнение, че твоят съветник за борба с корупцията е част от доклад на Европейската комисия за борба с измамите, да не коментираш това, но да коментираш хипотези и празни обвинения ... Президентът също дължи отговори по теми, които са трудни и теми, които са свързани например с неговите съветници".

По думите ѝ Радев насажда съмнение във всички институции.

"Не може твърдиш, че всички институции са корумпирани и единствено и само президентската институция е институцията остров, в която няма никакви проблеми. Това е несериозно", добави тя.

mediapool.bg