Кламер БГ - Новини: България поиска Москва незабавно да освободи задържаните украински моряци

България поиска Москва незабавно да освободи задържаните украински моряци

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 14:03ч.
България поиска Москва незабавно да освободи задържаните украински моряци

България призова Украйна и Русия да бъдат разумни и сдържани около кризата в Керченския профил и поиска Москва да освободи задържаните украински моряци.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че е "в интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а моряците незабавно да бъдат освободени".

Във вторник президентът Румен Радев след среща с полския си колега Анджей Дуда също отправи призив към двете страни.

"България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог", заяви Радев.

"Призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация“, добави Радев.

Дуда каза от своя страна, че "няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна".

"И това не може да се приеме. Полша ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с това", добави той.

Украйна въведе военно положение, след като Русия стреля по три украински военни кораба и ги задържа. Инцидентът, станал в Керченския проток на входа на Азовско море, при който имаше ранени, предизвика безпрецедентна ескалация на напрежението в тази деликатна зона, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от руската подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

От Външно министерство призоваха българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, където е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска.

Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др., съобщават от МВнР.

Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:

- организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;

- засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;

- евакуация на населението и предприятията от опасни райони;

- въвеждане на комендантски час;

- въвеждане на контрол върху средства за масова информация;

- възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;

използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.

Министерството на външните работи съветва българските граждани пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да предприемат следните мерки:

- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;

- да следят за актуална информация в медиите;

- да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48, съветват от Външно.

mediapool.bg