Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов: Сидеров трудно ще оглави листата за евроизборите

Валери Симеонов: Сидеров трудно ще оглави листата за евроизборите

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 14:27ч.
Валери Симеонов: Сидеров трудно ще оглави листата за евроизборите

Все още не е ясно дали партиите от "Обединени патриоти" (ОП) ще се явят заедно на изборите за Европейски парламент, заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалицията Валери Симеонов във вторник пред телевизия Европа. Според него много трудно би било листата за оглави лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Симеонов е скептичен и към предложението на евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки листата да бъде подредена чрез вътрешни избори в ОП.

"Тази идея не е особено състоятелна, която лансира Ангел Джамбазки. Много трудно ще стане това. Организацията, ако си спомняте вътрешните избори в СДС, доведе до доста противоречиви и оспорвани резултати. Притеснявам се, че това допълнително би нажежило страстите, при това не само сред ръководството на партиите, но и на ниво структури", коментира Симеонов.

Амбицията на Сидеров да оглави евролистата на ОП среща отпор и от ВМРО, и от НФСБ. Предположенията са, че при това положение, атакист №1 би изгубил евентуални вътрешни избори. По неофициална информация на Mediapool партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов смятат за нормално водач на листата да е Ангел Джамбазки, който до момента не е обявил публично тези си намерения.

Волен Сидеров е споделял желанието си да е начело на листата, но отрича да е поставял такова условие пред другите двама лидери на ОП на кризисните им преговори миналата седмица след оставката на Симеонов като вицепремиер. Сидеров и депутатите му не само не подкрепиха избора на бившата шефка на кабинета на Симеонов Марияна Николова за вицепремиер, но и демонстративно напуснаха залата.

Скандалът се развихри с нова сила, след като евродепутатът Николай Бареков -съюзник на Сидеров в битката му да е лидер на консервативна коалиция, обвини Джамбазки, че съчинил компромат-донос до евроконсерваторите срещу лидера на "Атака".

При това положение изглежда все по-невероятно трите партии от ОП да останат заедно и на евроизборите, въпреки че интересът им диктува именно това: по данни на "Сова Харис" рейтингът им пада и засега нямат шанс да прескочат 6-процентовата бариера за Европейския парламент.

Блокирането на кръстовища от протестиращи граничи с тероризъм

Симеонов коментира и протестите в страната с искания за сваляне на правителството, "смяна на системата", по-високи доходи и пр. Според него Министерството на вътрешните работи може да се справи по-добре с тях.

"Това, на което сме свидетели в София – започващите митинги пред Министерския съвет, които тръгват в непредвидима посока, запушват Орлов Мост, Лъвов мост и други улици, по хрумване на организаторите на тези 30-40 протестиращи. Те буквално тероризират София, това граничи с тероризъм. И тук полицията трябва да си върши работата. Управляващата партия се притеснява от повтаряне на събитията през 2013 г.", смята депутатът от "Обединени патриоти".

Според него България трябва да е предпазлива в подкрепата си на инициатива за създаване на Черноморски флот на НАТО. Най-добре за България би било да се ограничи в общата позиция на европейските институции по отношение на конфликта между Украйна и Русия в Черно море.

mediapool.bg