Кламер БГ - Новини: Държавата спира да плаща частни училища за децата на дипломатите

Държавата спира да плаща частни училища за децата на дипломатите

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 14:29ч.
Държавата спира да плаща частни училища за децата на дипломатите

Държавата отказва да плаща за скъпите частни училища за децата на дипломатите заради високите разходи. Това става ясно от проектопостановление на Министерския съвет, предложено от външния министър Екатерина Захариева и публикувано за обществено обсъждане на портала Strategy. bg.

Според предложението държавата ще продължи да изплаща на дипломатите допълнителни командировъчни за обучението на децата им, но ще покрива частни училища само ако в съответната държава няма държавни или общински учебни заведения.

Това се налага с цел спестяване на средства. Обучението на децата на дългосрочно командированите служители на дипломатите струва средно по около 900 хиляди лева на година. Изплатените средства за 2015 г. са 791 091.61 лева, за 2016 г. са 984 654.45 лева., а за 2017 г. - 893 313лв.

Не е ясно колко точно средства ще бъдат спестени, след като държавата спре да плаща за частни училища.

Според хора от системата обаче мярката може да има спорен ефект, тъй като дипломатите може да търсят назначения в едни и същи страни заради образованието на децата си, което не е добре за развитието на дипломатическата служба.

Български дипломати коментират, че българската дипломатическа служба е доста по-рестриктивна в сравнение с други по отношение на т.нар. "привилегии".

От друга страна, като се има предвид хроничния недостиг на средства за българските дипломатически мисии, България продължава да поддържа такива и в страни, където практически няма особена нужда. В тези страни функциите могат да бъдат поети от други български или чужди мисии.

В някои от страните, в които няма да има български мисии, консулските функции може да бъдат прехвърлени на почетни консули или на представителя на друга страна от ЕС.

Друга подобна практика е изпращането на технически персонал за българските мисии от България, твърдят дипломати.

Става въпрос за дърводелци, готвачи, шофьори и други, които, ако бъдат наети на място ще излязат значително по-евтино.

Има възможности и за оптимизация на администрацията в София, където има сериозен технически персонал и някои раздути дирекции.

mediapool.bg