Кламер БГ - Новини: Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 16:26ч.
Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

Жените в България печелят с 14.4 на сто по-малко от мъжете, докато разликата в заплащането между двата пола в Европа е 16.2 на сто в полза на силния. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на конференция на тема "Ден на равното заплащане между жените и мъжете - българският отговор", цитиран от пресцентъра на КНСБ.

Според вицепрезидента КНСБ Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи. Момичетата да се насочват към образование и професии, които са по-ниско платени. 44 на сто от жените у нас са в риск от бедност - повече от половината заети жени са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева. Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тези на мъжете. По думите на Христов всички тези данни кореспондират с по-ниската пенсия на жените с 27.7 на сто от тези на мъжете, по-голямата бедност и социално изключване.

"На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот. Необходимо е да работим за преодоляване на стереотипите при избор на образование и професия", заявява заместник социалният министър Султанка Петрова, цитирана в съобщението.

Според директора на фондация "Конрад Аденауер" за България Хелене Кортлендер въпреки че двата принципа "равно заплащане за равна работа" и "равно заплащане за работа с еднаква стойност" са правно фиксирани с Договора за Европейския съюз още от самото начало, в ЕС все още има средна разлика в заплащането на жените и мъжете от 16,3 на сто, т.е. почасовото заплащане на работещите жени е с 16,3 процента по-ниско от това на мъжете.

Съществуват огромни различия между 28-те държави-членки: Докато разликата в заплащането на жените и мъжете в Италия и Люксембург е само 5.5 на сто, в Естония е 26.9 на сто. България e малко под средата, но разликата се увеличава, вместо да намалява - така че има основания за безпокойство, смята Кортлендер.

Секторите в България с най-голяма разлика в заплащането са здравеопазване (30 на сто), преработваща промишленост (25 на сто) и финанси (22 на сто). Има обаче и обратни различия - в строителството мъжете получават с 13 процента по-малко от колегите си жени , а в административните дейности - с 25 на сто, сочат още представените данни.

mediapool.bg