Кламер БГ - Новини: ЦИК отхвърли сигнал за агитация на Бойко Борисов в деня на вота (обновена)

ЦИК отхвърли сигнал за агитация на Бойко Борисов в деня на вота (обновена)

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 19:05ч.
ЦИК отхвърли сигнал за агитация на Бойко Борисов в деня на вота (обновена)

сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да заформи скандал в неделя, след като в отговор на въпрос за какъв президент гласува, той премина в остра критика към настоящия президент Румен Радев. Това се случи в деня на балотажа, в който не се допуска агитация, която може да влие на вота. Часове след изказването му адвокат Емилия Недева обяви във Фейсбук, че е подала сигнал до ЦИК срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за тежко нарушение на Изборния кодекс. Тя посочва, че по БНТ е пуснато 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков. По-късно стана ясно, че ЦИК е отхвърлила сигнала заради липса на мнозинство.

Мотивите

Недева посочва, че се открояват обидни фрази като: "Toчнo нa мyтpитe пoлитиĸaтa вoди Paдeв"; "Toзи peзил, пpeд ĸoйтo cмe изпpaвeни", ĸaĸтo и oтĸpoвeни пpизиви зa глacyвaнe зa Aнacтac Гepджиĸoв ĸaтo "Иcĸpeнo ce нaдявaм бългapитe дa пpoявят paзyм – peĸтop нa peĸтopитe", посочва адвокатът.

"Haмиpaм, чe ЦИK нямa ĸaĸ дa ocтaнe бeзyчacтнa ĸъм тoвa тeжĸo нapyшeниe нa зaбpaнaтa зa aгитaция в избopния дeн. Cлeд ĸaтo ЦИK пpoяви пpинципнocт пo oтнoшeниe нa гocпoдин Kиpил Πeтĸoв в избopния дeн нa 14.11.2021 г. и тoй бeшe caнĸциoниpaн зa oбявявaнeтo нa имeтo нa ĸaндидaт-пpeзидeнтa, зa ĸoгoтo e глacyвaл, нямa мяcтo зa cъмнeниe, чe cлeдвa дa пpилoжи зaĸoнa c цялaтa мy cтpoгocт пo oтнoшeниe нa мнoгo пo-тeжĸoтo нapyшeниe, дoпycнaтo oт Бoйĸo Бopиcoв. Πpoтивнoтo би билo пpoявa нa двoeн cтaндapт и нeдoпycтимa пpиcтpacтнocт.", посочва още адв. Недева.

В критиката си Бойко Борисов атакува Радев за изказването му от предизборния дебат пред БНТ, че Крим в момента е руски.

"Само за седмица той успя да ни скара с нашите съседи, вече България от най-обичана държава на Балканите, всичко каквото ставаше добро, ставаше в София, оттук се водеше външната политика на ЕС, сега се мразим със Скопие, Албания, ненавиждаме се с Турция, реална заплаха от етнически конфликт, от нелегални мигранти, а резилът, за да говориш за право и върховенство на закона да откриваш инициатива "Три морета", да ходиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е руски, просто съм потресен", добави Борисов.

Бойко Борисов насочи атаката си и към един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Това, което ме озадачи е, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до този, който нарушава международното право и подкрепя този, който казва, че ако имаш армия и влезеш в една държава, тя става твоя. Той мълчи", каза още Борисов.

На въпроса го слушах внимателно той каза: ние сме за НАТО, а най-първата точка там е, че Крим не е руски. И той ако го каже това на среща на върха на НАТО, аз очаквам и Столтенберг, не само Украйна, очаквам от понеделник, че това ще има тежка реакция срещу България, добави той.

Той каза още, че е "потресен" от мълчанието по казуса с Крим на председателя на ДБ Христо Иванов.

Проверките на МВР в три университета в страната също станаха повод за критики на Борисов към Радев.

"Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил, но още по-голям резил е Радев да остане президент", коментира Борисов.

ЦИК отхвърли жалбата

По-късно от ЦИК посочиха, че три жалби и 21 сигнала са подадени към ЦИК. Единият сигнал е за агитация в изборния ден от лидер на политическа партия. Привечер стана ясно, че комисията е отхвърлила жалбата срещу Бойко Борисов.

"В ЦИК беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство. Имаме доста подадени сигнали за публикуване на прогнозни резултати в интернет сайтове – при седем ЦИК установи нарушения“, допълни Матева.

"За" нарушение са гласували 9 члена на ЦИК, "против" - 5. При такова съотношение няма необходимото мнозинство за взимане на решение по казуса Борисов.

mediapool.bg