Кламер БГ - Новини: Румен Радев: България излиза от застоя и автокрацията (видео)

Румен Радев: България излиза от застоя и автокрацията (видео)

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 22:19ч.
Румен Радев: България излиза от застоя и автокрацията (видео)

Румен Радев

"България излиза от застоя и автокрацията и тръгва по пътя на модернизацията", заяви Румен Радев, който в неделя спечели втори президентски мандат.

"Връщането на статуквото на бял кон - не се състоя. Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно, България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо напрежение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", каза още Радев.

По думите му днес е приключил безпрецедентен политически месец на два вида избори, които са откроили "желанието на народа за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта".

"Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха", допълни президентът.

По думите му неговата победа е "победа на взаимното ни доверие, на разума, на желанието ни за законност и справедливост".

Държавният глава предупреди, че новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят, ако не се състави отчетливо политическо мнозинство.

"Обществото иска да види отчетливо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, когато става дума за историята и правата на българите зад граница", посочи Радев.

Кирил Петков: С Радев ще продължи промяната

"Вярваме, че промяната наистина ще продължи заедно. Ние сме готови да работим с този президент, знаем как работи той", каза съпредседателят "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш служебен министър Кирил Петков във фейсбук обръщение.

Партията на Петков стана първа сила след парламентарния вот на 14 ноември и подкрепи Радев и на първи тур, и на балотажа.

Знаем, че Румен Радев слага България над всичко. Така че запретваме ръкави. Чака ни много работа, но заедно ще успеем, смята съпредседателят на ПП.

В видеообръщението другият съпредседател на ПП Асен Василев коментира преговорите за съставяне на правителство: "От вторник започваме да работим детайлно, така че да се направи ясен, точен и конкретен план как да направим България едно много хубаво място за живот през следващите 4 години".

Нинова поздрави Радев след нападките

В изборната нощ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която през седмицата няколко пъти нападна настоящия президент и дори не искаше да каже дали ще гласува на балотажа, също поздрави Румен Радев и Илияна Йотова.

"Промяната очевидно ще продължи с Румен Радев, той е новият президент на България", каза Нинова, която гласува чак в 17:00 часа.

"Дано вече политическата обстановка да се успокои и да се захванем със сериозна работа - за създаване на правителство, на парламент и за решаване на кризите", каза още лидерът на БСП в оставка.

Нинова също коментира преговорите за съставяне на правителство и обяви, че "компромисите, които БСП ще направи по време на разговорите, ще са разумни".

"Планирали сме 4-годишен мандат и така сме си залагали политиките и приоритетите. Най-спешните антикризисни мерки за 100 дни са приемливи за нашите партньори, но след това ще трябва истинска промяна в модела на управление, който все още не е започнал. Разговорите с Петков и Василев са за 4-годишен мандат, имена не сме обсъждали", добави тя.

mediapool.bg