Кламер БГ - Новини: Анастас Герджиков: Основната вина за загубата е наша, хората вече не вярват на никого (видео)

Анастас Герджиков: Основната вина за загубата е наша, хората вече не вярват на никого (видео)

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 22:50ч.
Анастас Герджиков: Основната вина за загубата е наша, хората вече не вярват на никого (видео)

Проф. Анастас Герджиков, Снимка: БГНЕС

"Основната вина за загубата на президентските избори е наша. Очевидно не сме достигнали до сърцето на всеки българин. Очевидно хората харесват това, което предлагаме, но вече не вярват на никого и на обещания".

Това заяви в изборната нощ загубилият изборите кандидат проф. Анастас Герджиков. Лидерът на подкрепилата го ГЕРБ Бойко Борисов запази мълчание в изборната нощ, партията не даде и официална пресконференция.

Той изброи и няколко допълнителни пречки, довели до този резултат от вота. На първо място това е непрекъснато повтаряното от съперниците му внушение, че той е свързан с "дадени партии и дадени хора".

Другият значим фактор по думите му са се оказали "репресиите" на силовото министерство. "Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в ползва на държавния глава", каза той. Герджиков посочи поредицата от пресконференции на вътрешния министър Бойко Рашков, който направи акция в Софийския университет два дни преди изборите. Герджиков обясни, че внушенията за раздавани неправомерно аванси за студентски общежития са тотално некоректни и колегите му са предали стотици документи на МВР, за да докажат, че университетът е изряден.

Според Герджиков кандидатурата на него и на полк. Невяна Митева се е отразила благотворно на политическия стил и поведение на част от опонентите му, а новоизбраните партии в парламента са тръгнали да работят за обединението, което той предлагаше.

Герджиков благодари на избирателите, които са гласували за него, и каза, че техните гласове няма да останат напразни. "Вашият глас ще продължи да се чува", каза професорът.

"80% от българите не са представени. Да ги обвиняваме, че те не искат да се включат в политическия живот е неправилно. Те не искат да се включат в него, защото той е такъв какъвто го виждаме. Хората не гласуват, защото не искат да участват в нашата партийна политика", посочи Герджиков.

Той изрази надежда, че за доброто на България ще се сбъднат обещанията на Румен Радев и Илияна Йотова, а не неговите прогнози за опасностите пред демокрацията в България и надигащите се репресии.

По-късно в интервю за БНТ Герджиков се оплака, че два дни преди изборите действащият вицепрезидент Илияна Йотова го е изместила от интервю в ТВ предаване, за което неговото участие е било уговорено отдавна. Йотова участваше в сутрешния блок на бТВ в петък.

"Ние приемаме резултатите такива каквито са, но това не значи, че няма да направим анализи", каза Деница Сачева от ГЕРБ пред Нова тв.

Според нея е имало съмнения в начина, по който се провеждат изборите и това си е проличало от ниската активност.

Попитана дали ниският резултат на Герджиков не се се дължи и на това, че ГЕРБ не издигна партиен кандидат, тя обяви, че ректорът на СУ има много добри качества и смята, че решението да бъде подкрепен е било правилно, защото е антипод на Румен Радев.

"Той беше достоен за президент. Със сигурност ще намери начин как да продължи в своето обществено амплоа, така че да изпълни обещанията, които е приел, и ангажиментите, които поема, особено по отношение на обединението на хората", каза още Сачева по адрес на Герджиков.

И Тома Биков от ГЕРБ обяви Герджиков за достойна кандидатура. По думите му партията на бившия премиер Бойко Борисов е искала даде знак, че е говота да протегне ръка.

"Тази ръка очевидно не е приета и оттук нататък ни чакат сложни времена. Но - глас народен, глас Божи. Просто средата е такава, че за такива хора в момента, за съжаление, няма място в българската политика и президентството. Има място за хора, които се блъскаме от сутрин до вечер и за съжаление не носим никакъв резултат на страната по този начин, включвам и себе си във всичко това", каза Биков пред БНТ.

mediapool.bg