Кламер БГ - Новини: Двамата претенденти с еднаква подкрепа по пол, възраст и образование

Двамата претенденти с еднаква подкрепа по пол, възраст и образование

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 23:04ч.
Двамата претенденти с еднаква подкрепа по пол, възраст и образование

Двамата претенденти с еднаква подкрепа по пол, възраст и образование

Подкрепата, която двамата кандидати за президенти Румен Радев и Анастас Герджиков са получили на национално ниво, с много малки разлики се повтаря и при демографските разрези по пол, възраст, образование и населено място, сочат данните на социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп Интернешънъл болкан", представени пред БНТ след балотажа в неделя.

Може да се каже, че двамата са национални кандидати, не са капсулирани сред определени групи, а равномерно разпределени във всички демографски групи, отбелязаха от "Алфа Рисърч".

Любопитен момент е, че имат еднаква подкрепа от мъже и жени – 53 на сто от нежния пол е гласувал и за Радев, и за Герджиков, а от силния – 47%.

Сходни резултати имат и при гласувалите в различните населени места, в изключение на селата, където професорът събира повече гласове – 28 на сто, а досегашният президент – 17 на сто. В София е най-слабата подкрепа за тях – 16% за победителя, и 17 на сто – за загубилия. В областните градове Радев има повече гласоподаватели – 43%, срещу 34 на сто за противника му. В малките градове пак настоящият държавен глава има лек превес – 24 процента, докато ректорът на Софийския университет – 23%, според данните на "Галъп".

Според данните на "Алфа рисърч" подкрепата за двамата кандидати е почти еднаква при всички възрастови групи. Много малък процент от всички гласували е посочил "Не подкрепям никого". Особеност тук е, че при най-младата възрастова група е малко по-висок делът на избралите Румен Радев. Според анализаторите това се дължи най-вече на подкрепилите "Продължаваме промяната" на парламентарните избори миналата седмица. Спечелилият Радев е предпочетен от 67 на сто от гласоподавателите между 18 и 30 години, както и от 63% от тези между 31 и 60 години. Стабилна подкрепа има и от хората над 60 години – 65 процента. За Герджиков в съответните възрастови групи вотът е 31.2 процента, 34.3 на сто и 35%.

Появява се ново поколение, окуражено и вдъхновено от Румен Радев, което не е било родено по време на Иван Костов или при Сакскобургготски, осъзнало се е по времето на Бойко Борисов и сега то диктува правилата. Средната възраст на гласуващия човек спадна много и този млад човек заявява своите желания, коментира социологът Ваня Григорова.

Колегата й Юрий Асланов обаче смята, че изборът е на поколението, което е било на 18 години, когато са започнали промените и иска "вчера да са се случили промените", защото нямат време.

63% от хората с висше образование са подкрепили Румен Радев, а 35% - проф. Герджиков. Президентският вот е много по-концентриран. Във всички образователни групи също имаме сходна подкрепа за двамата кандидати, посочиха от "Алфа Рисърч".

При българите 66 на сто са гласувалите за Радев, а останалите за Герджиков, което отново повтаря националния вот. Турците обаче са гласували за Герджиков, докато ромите – за Радев.

mediapool.bg