Кламер БГ - Новини: Тройно по-малко гласуващи в Турция, слаб интерес навсякъде в чужбина

Тройно по-малко гласуващи в Турция, слаб интерес навсякъде в чужбина

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 23:42ч.
Тройно по-малко гласуващи в Турция, слаб интерес навсякъде в чужбина

Опашките в Турция от първия тур сега липсваха

Значително по-слаба избирателна активност и сред българите в чужбина, като най-сериозен е спадът на желаещите да дадат своя вот за президент в Турция – около три пъти, сочат неофициалните данни за гласувалите в различните държави, цитирани от БНР в неделя.

Без опашки и без говор на турски език в секциите преминава изборният ден в югоизточната ни съседка. Към 16 часа на изборния ден днес в 38-те секции в района на Истанбул са гласували 5400, което е три пъти по-малко в сравнение с вота на 14 ноември. Подобна е и картината в Бурса – градът с най-много изселници от България. Предимно възрастни хора проявяват активност и отиват до урните в Турция, информира радиото.

Българите могат да гласуват в 68 държави по света. Разкрити са 749 секции. Най-много секции има във Великобритания - 132, като 46 от тях са в Лондон, но активността и там е по-ниска спрямо първия тур на вота за президент.

В 82 секции на общо 40 адреса в Германия се гласува и този път. Машините обаче са по-малко от вота преди седмица – решението е взето след анализ на активността в някои секции. След много ниска активност в сутрешните часове, в късния следобед активността на сънародниците ни в Берлин се е повишила и броят на гласуващите изравнява този на гласувалите миналата седмица. Никъде в Германия няма опашки пред избирателните секции, допълни Капка Тодорова.

Правото на българите във Виена не е ограничено, въпреки очаквания от понеделник локдаун заради Covid ситуацията в австрийската столица, но и там видимо е по-ниска избирателната активност спрямо миналата неделя. В Испания положението е същото.

"Пред българското посолство в Париж няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед на 14 ноември, когато до урните в трите парижки секции бяха отишли над 1580 души", предаде БНР.

Изборният ден ще приключи най-късно отвъд Океана, в Америка, заради часовата разлика.

mediapool.bg