Кламер БГ - Новини: Пеевски: Номинирайте ме за премиер още днес

Пеевски: Номинирайте ме за премиер още днес

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 11:06ч.
Пеевски: Номинирайте ме за премиер още днес

Делян Пеевски на парадното стълбище в Министерския съвет, съпровождан от съветничката си Велислава Кръстева и депутатите Йордан Цонев и Хамид Хамид. Снмика: БГНЕС

Шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски пожела да бъде номиниран за премиер още днес. Той обяви това в неделя следобед, във второ официално съобщение, обнародвано на сайта на ДПС, след като по-рано предупреди властта, че "сняг онлайн не се чисти".

В първата си изява Пеевски порица премиера Николай Денков защо не е излязъл при хората, вместо да свиква извънредно министрите, пожарната и други служби, отговорни за справяне с тежката ситуация след обилните снеговалежи и виелици.

Санкционираният по "Магнитски" за корупция политик се засегна от начина, по който акад. Денков реагира на първия му призив и го предупреди да не си прави шегички.

"Премиерът не е научил най-важния урок на властта - че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи", заяви Делян Пеевски в отговор на министър-председателя.

"Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес. Разбирам, че управление не се учи в химическата лаборатория, но виждам, че не се справят с трудностите. Отговорност на премиера е да води и координира цялата държавна машина в името на най-добрата подкрепа и сигурност на хората", обяви Пеевски.

По-рано днес по време на брифинг в Министерски съвет след извънредно заседание на кабинета Денков коментира, че не знае как си представя Пеевски ролята на премиера.

"Аз го призовавам, ако иска той да излезе със снегорин, с лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде осигурена", каза Денков по повод призива на Пеевски.

В първата си изява началникът на ДПС изрази недоумение защо министър- председателят е свикал извънредно съвещание в МС на живо и онлайн с министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на пожарната и Агенция "Пътна инфраструктура", както и областни управители.

"Изненадваща е изненадата на Министерски съвет и конкретно на министър-председателя от това, че първият за годината сняг наваля в края на ноември.И с недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн", каза Пеевски в първото си изявление.

"Искам да се обърна към премиера: г-н Денков, сняг онлайн не се чисти. Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС. Хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях, когато е трудно и да им решава проблемите. Призовавам министър-председателя, който непрекъснато спори, че той е премиерът на правителството, да докаже това.

Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации", призова Делян Пеевски.

В действителност МВР още в петък отправи предупреждение към хората в цяла България по възможност да не предприемат пътувания през почивните дни, тъй като се очакват интензивни снегове и бури.

Както съобщи в неделя регионалният министър Андрей Цеков, зимното почистване е осигурено във всички области на страната. В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над 2000, информира той.

От правителството и местните власти най-вече зависи да се създаде добра организация, която да обезпечи максимално оползотворяване на наличните ресурси.

Интересно е, че Пеевски се държа много по-ларж към вътрешния министър Калин Стоянов, който бе на кино по време на размириците и побоите в центъра на София по време на протеста на футболните фенове срещу ръководството на БФС. След като ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов заради полицейско насилие над цивилни, Бойко Борисов и Делян Пеевски дружно защитиха МВР-шефа, като Пеевски дори се обяви срещу създаването на парламентарна комисия за разследване на случилото се.

През последната половин година, откакто бе съставен кабинетът "Денков-Габриел", Пеевски се държи като негов ментор и началник. Днешната му изява е още едно потвърждение за амбициите му да влезе пряко във властта.

mediapool.bg