Кламер БГ - Новини: Започна строителството на софийското метро през "Слатина"

Започна строителството на софийското метро през "Слатина"

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 14:24ч.
Започна строителството на софийското метро през "Слатина"

Кметът Васил Терзиев направи символична първа копка на метрото през район

Строителството на нови 6 километра от софийското метро започна в понеделник. Става въпрос за отсечката, която ще минава през кварталите "Слатина" и "Гео Милев" и ще стига до бул. "Цариградско шосе".

Символичната първа копка беше направена в присъствието на кмета Васил Терзиев и министъра на транспорта Георги Гвоздейков в района на зала "Арена София". Там ще е една от петте станции по новото трасе, което е разширение на третата линия на метрото. Започва строителството и на станцията при Окръжна болница. Очаква се това да доведе до промени в движението, но от общината още не са обявили как ще се минава в района по време на строителството.

Тази отсечка от метрото трябва да е готова през 2027 г. Тя се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Васил Терзиев благодаря на предишното ръководство на общината за подготовката на този проект. Припомни, че развитието на градския транспорт е сред приоритетите на екипа му.

Строителите

Тази част от метрото през "Слатина", която включва станции 5 и 6, се прави от обединение с участието на "Джи Пи Груп". Неговата стойност е 111.9 млн. Лева.

Първите четири метростанции ще се строят от консорциуми, в които влиза компанията "Трейс груп холд". Общата им стойност е 168.3 млн. лева без ДДС.

За последната отсечка е подписан договор с консорциум между компаниите "Ултрастрой", турската "Доуш иншаат ве тиджарет" и "Виа конструкт груп". Той е на стойност близо 190 млн. лева.

mediapool.bg