Кламер БГ - Новини: Избирателната активност е по-ниска от първия тур

Избирателната активност е по-ниска от първия тур

България

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 19:21ч.
Избирателната активност е по-ниска от първия тур

Избирателната активност е по-ниска от първия тур

Избирателната активност към 16 часа е 24.12%, съобщиха от Централната избирателна комисия. Измерената активност се оказва с 1.6 процентни пункта по-ниска от същия час на първия тур.

Най-висока тя е в 23-ти МИР София - 30,03%. Най-ниска е в Кърджали - 12.97 на сто. За сравнение, миналата седмица в този час избирателната активност е била малко по-висока - 25.72%.

От всички 11 716 машини на днешните избори – в България и извън страната – само 25 са дали проблем. В тези секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на комисията Росица Матева.

25.1% е избирателната активност към 17 часа, сочат данните на "Галъп интернешнъл болкан". Данните на "Тренд" към 18 часа отчитат - 28.9%, съобщи Нова тв. "Алфа Рисърч" измери днес към 14 часа активност - 19.9 на сто.

Социологическите агенции посочиха, че активността на балотажа е по-ниска спрямо тази на изборите 2 в 1 на 14 ноември.

Парван Симеонов, изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" посочи, че по-ниската избирателна активност е логична, защото обикновено на втори тур активността е по-ниска. "Тази година е доста странна, не бива да се бърза с никакви прогнози", каза той.

"Промяна на вота между първи и втори тур не е толкова вероятна. По-интересното ще бъде как ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, как сега ще гласуват, каква ще е подкрепата за единия и другия кандидат, както и за "третия" кандидат, който се казва "не подкрепям никого", коментира социологът пред БНР.

mediapool.bg