Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на парламента Ива Митева е уволнена като правен директор на НС

Бившият шеф на парламента Ива Митева е уволнена като правен директор на НС

България

|
Вт, 10 Окт 2023г. 20:46ч.
Бившият шеф на парламента Ива Митева е уволнена като правен директор на НС

Сле дълги години работа в НС Митева е отстранена със закриване на длъжността й, архивна снимка БГНЕС

Председателят на двата изключително кратки парламента през миналата година Ива Митева е уволнена като шеф на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание. Това е станало заради закриване на дирекцията и вливането й в друга дирекция на парламента, което е направило излишен поста й, обясниха от пресцентъра на Народното събрание.

Самата Митева коментира пред БТА, че е била освободена във вторник от "от нищото", а причините за това, според нея, са политически.

Тя ръководи краткотрайните 45-о и 46-о Народно събрания като представител на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", но после реши да създава нов политически проект с друг кадър на ИТН – Любомир Каримански,

Според Ива Митева причината за нейното уволнение е политическа. Опитите за това започнали още в предишния 48-и парламент, когато Вежди Рашидов образувал дисциплинарно производство срещу нея. После почнаха други опити – пак не се получиха, явно са се чудили как да се случи, коментира Ива Митева. Тя каза, че ще обжалва заповедта, въпреки че няма намерения да се връща в парламента.

Отстраняването й става възможно с извършена във вторник промяна в структурата на администрацията на Народното събрание. Мотивът е оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Така ръководената от Митева дирекция е закрита и вкарана в дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която вече е преименувана на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

"С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено. С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега цялостната дейност - от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено. Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията", заявяват от Народното събрание.

Митева бе дългогодишен шеф на правната дирекция на Народното събрание, преди да приеме политическата авантюра "Има такъв народ".

mediapool.bg