Кламер БГ - Новини: Нинова призова Борисов да оправи държавата със свое правителство

Нинова призова Борисов да оправи държавата със свое правителство

България

|
Ср, 11 Окт 2023г. 11:19ч.
Нинова призова Борисов да оправи държавата със свое правителство

Нинова призова Борисов да оправи държавата със свое правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към Бойко Борисов през социалните мрежи, поощрявайки го да свали кабинета “Денков - Габриел“ в петък, за да си направи собствено правителство и да “оправи държавата“.

“Хора, не позволявайте политическата шизофрения на един човек да зарази цял народ. Борисов ходи из цялата държава и реве: “няма пари, изхарчиха ги, тия не строят пътища, тия съсипват всичко." Кои са тия? Тия си ти (Борисов)“, написа във Фейсбук Нинова.

Нинова обвинява Борисов, че е направил “сглобката с татко Петко (бащата на Кирил Петков) и Алексей Петров".

“Ти им подари властта. Ти я крепиш с гласовете на ГЕРБ. Като не ти харесват, в петък подкрепи вота на недоверие. Кабинетът пада. Завърта се рулетката. Президентът ти дава първия мандат. Правиш твое правителство и оправяш държавата“, каза Нинова.

“Хайде, действай. Ама не ти стиска. Ти си знаеш защо“, поясни още лидерът на БСП.

Преди формирането на правителството “Денков - Габриел“ с мандата на ПП-ДБ, Бойко Борисов бе на крачка от формиране на правителство, подкрепяно от четворна коалиция – ГЕРБ, ДПС, БСП и “Има такъв народ“.

Предпочитаната от Борисов “сглобка“ с БСП и ДПС се разпадна през май по време на неочаквания изблик на съпротива от страна на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Шефът на прокуратурата призна, че е финтирал ГЕРБ и ДПС, които го бяха натиснали да си подава оставката, но вместо оставка Гешев обяви курс на тотална атака срещу Бойко Борисов.

Щурмът на Гешев в крайна сметка се провали, но в самото начало на конфликта Корнелия Нинова изненадващо се оттегли от проекта за “четворна сглобка“, позовавайки се на несъгласие с бъдещата икономическа и финансова политика на евентуалното правителство. После се оттегли и ИТН.

Така и не стана ясно дали оттеглянето на Нинова може да има нещо общо с желанието на Гешев да провали плановете на Борисов. Тя твърдеше, че Гешев няма нищо общо с партийното решение да не се коалира с ГЕРБ.

През 2022 година лидерката на БСП беше вицепремиер и министър на иконимика в кабинета на Кирил Петков, където отговаряше за оръжейния износ. По това време България реализира рекорден износ на оръжие за Украйна през посредници, докато Нинова твърдеше, че не изнасяме оръжие за Киев. По време на правителството "Петков" тя не виждаше никакви проблеми с “татко Петко“.

Към настоящия момент прокуратурата вече не е пречка за ГЕРБ и ДПС да направят сглобка с БСП и ИТН, но голямата пречка е геополитическата ситуация. Твърдата проруска линия на БСП изглежда непреодолим фактор за Борисов и санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски да свалят правителството с мандата на ПП-ДБ.

mediapool.bg