Кламер БГ - Новини: Президентът свиква среща с кабинета, парламента и службите заради войната в Израел

Президентът свиква среща с кабинета, парламента и службите заради войната в Израел

България

|
Вт, 10 Окт 2023г. 21:03ч.
Президентът свиква среща с кабинета, парламента и службите заради войната в Израел

Президентът свиква среща с кабинета, парламента и службите заради войната в Израел

Президентът Румен Радев свиква за сряда, от 18 часа, консултативна среща с премиера, председателя на парламента, силовите министри и шефовете на службите, заради рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти. Ще се обсъдят мерки за минимизиране на опасностите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава във вторник вечерта.

Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

Поканени за участие в консултативната среща са председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", председателят на Държавна агенция "Разузнаване" и директорът на Служба "Военно разузнаване".

Още преди ден държавният глава заяви, че е готов да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради войната между групировката "Хамас" и Израел, ако е необходимо.

Засега е насрочена само консултативната среща

Конфликтът в Ивицата Газа междувременно взе над 1800 жертви и от двете страни. Около хиляда от загиналите са израелци, останалите са палестинци, твърди се, че още около 1500 бойци на "Хамас" са били убити. Жертви на бойните действия и бомбардировки са станали и десетки чуждестранни граждани. Междувременно Израел си върна контрола над Газа и изглежда, че смята да го засили, коментират световните агенции. Има обаче взети израелци за заложници.

mediapool.bg