Кламер БГ - Новини: Служителите на НСИ излизат на протест заради унизително ниски заплати

Служителите на НСИ излизат на протест заради унизително ниски заплати

България

|
Ср, 11 Окт 2023г. 08:46ч.
Служителите на НСИ излизат на протест заради унизително ниски заплати

Служителите на НСИ излизат на протест заради унизително ниски заплати

Стотици работници и служители от Националния статистически институт започват серия от протести в цялата страна заради изключително ниските заплати.

Първият протест се проведе в 8 часа в сряда пред сградите на НСИ в София и продължи половин час. Ако предупредителната стачка не доведе до резултат, служителите ще преминат към ефективни стачни действия.

Средната работна заплата в НСИ е унизителна за квалифицирания труд, който полагат част от служителите - средно под 1300 лв. Много често статистиците по териториални поделения получават и под 1000 лева, припомня Синдикатът на административните служители към КТ “Подкрепа“.

За първото тримесечие на тази година сред 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118–то място.

"С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличени на работните заплати, а през м. септември министър-председателя призова работещите в статистиката за “малко търпение“, се казва в декларацията на синдиката, цитирана от "Дарикнюз".

Работните заплати в сттатическия институт през последните 15 години са увеличавани с възможно най-ниския процент от 3 до 4%.

През 2020 г. заплатите са вдигнати с до 30% само на служители от териториалните служби на НСИ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода "лице в лице". Увеличението е мотивирано с Ковид кризата, а и заради предстоящото национално преброяване.

През декември 2022 г. са увеличени заплатите на всички служители на НСИ с 11%, но въпреки това заплати оставата изключително ниски на фона на инфлацията.

mediapool.bg