Кламер БГ - Новини: Бивш футболист е осъден на доживотен затвор за убийство

Бивш футболист е осъден на доживотен затвор за убийство

България

|
Вт, 15 Авг 2023г. 13:18ч.
Бивш футболист е осъден на доживотен затвор за убийство

Снимка: БГНЕС

Бившият футболист Марио Метушев е окончателно осъден на доживотен затвор за убийството на своя приятел Красимир Колджиев. Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил жалбата му и така решението на втората инстанция влиза в сила.

Метушев е осъден за убийството на Колджиев, извършено през 2018 г. Жертвата умира след като са му нанесени 97 удара с нож. Разследването установява, че скандалът между двамата започва заради спор, свързан с контрабанден тютюн. Метушев и Колджиев продавали акцизната стока, а в началото на 2018 г. бившият футболист искал приятелят му закара 100 килограма тютюн до Шумен. Колджиев обаче отказал и Метушев тръгнал сам. По пътя бил спрян от полиция и арестуван. Бившият футболист заподозрял, че е бил предаден от приятеля си.

Убийството е извършено на 15 юни 2018 г. в дома на Колджиев, който сам поканил Метушев. Двамата пили алкохол и след това се скарали. След намушкал приятеля си многократно бившият футболист се опитал да се самоубие, но не успял.

Пред съда едно от твърденията му е, че е действал при неизбежна отбрана. ВКС нарича тезата несъстоятелна.

"Деецът се намира в положение на неизбежна отбрана когато се защитава от непосредствено противоправно нападение, причинявайки вреди на нападателя в рамките на необходимите предели. От събраните по делото доказателства е безспорно установено, че пострадалият е получил 97 броя наранявания от едно и също оръжие, значителната част от които в легнало положение, а по ръцете му са налице увреждания с характер на защитни“, пише в решението.

Съдиите посочват още, че са взети предвид добрите характеристични данни на Метушев, които касаят спортната му кариера. Отчетено и че той страда от разстройство на личността от смесен тип, но това не е пречка да разбира свойството на действията си. Всичко това не може да се противопостави на тежестта на извършеното, посочва се в решението.

mediapool.bg