Кламер БГ - Новини: Слагат “таван“ на ножицата в заплатите на лекарите

Слагат “таван“ на ножицата в заплатите на лекарите

България

|
Вт, 15 Авг 2023г. 14:39ч.
Слагат “таван“ на ножицата в заплатите на лекарите

Министър Христо Хинков почете паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Сн. БГНЕС

Министерството на здравеопазването си поставя за цел до края на годината да приеме стандарти, които да намалят ножицата в заплатите на лекарите. Стандартите ще важат за лечебните заведения с над 51% държавно участие. Това съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков във вторник пред NovaNews. Хинков уточни, че трябва да се прецени какъв да е допустимата разлика между най-ниската и най-високата заплати.

Хинков обаче уточни, че става въпрос за заплата, а не за доход, тъй като доходът на един лекар се формира както от заплатата, така и от допълнителни компоненти като допълнителна практика и др.

“Маржовете в тези доходи също са огромни, но това трудно може да се регулира, защото едни специалности като акушерството и гинекологията са атрактивни и носят висок доход, а други като съдебните медици и др. са неатрактивни“, обясни той.

По-късно пред журналисти Хинков уточни, че не става въпрос за налагане на “таван“ на самите заплати, а за “таван“ в маржа между най-ниската и най-високата заплата в болниците.

Още по темата:

С какъв произход са милионите на болнични директори и водещи лекари

По думите му “таван“ на заплати не може да има. Предстои да се уточнят изчисленията, както и да се обсъди темата с Българския лекарски съюз и със синдикатите. Хинков заяви, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, който също споделя тези виждания.

Според Хинков медицинските сестри получават твърда заплата, но нямат възможност да формират доход като лекарите. "Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме намерение да предложим те да се включат в рамковото договаряне, така че да се почувстват по-самостоятелни", коментира още министърът. И допълни, че реформата в здравеопазването трябва да трае поне четири години.

Опит за регулирането на ножицата в заплатите на медицинския персонал беше направена и при редовното правителство на Кирил Петков, но той беше блокиран от съдебни жалби.

Идеята беше да се стимулират болниците да повишат основните заплати на лекари и сестри до минималните прагове от колективния трудов договор:

2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. А болниците, които не го направят, да получават по-малко пари от НЗОК за работа по клинични пътеки. Прилагането на тази концепция обаче остана с пожелателен характер и в резултат само само в 26 от общо 181 държавни и общински болници целият медицински персонал получава основни месечни възнаграждения според заложеното в Колективния трудов договор за сектора.

По данни на МЗ, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информаия, към края на миналата година средните основни заплати на лекарите в страната варират от малко под 1000 лева до към 2500 лева. А средните брутни заплати на лекарите, които включват и допълнителното материално стимулиране, са доста по-високи: от малко над 1000 до близо 7000 лева.

Това обаче са средни възнаграждения, т.е. има и много по-високи възнаграждения в сектора. По-малък брой лекари от определени специалности си докарват и доходи от порядъка на 30-50 хил. лева месечно.

mediapool.bg