Кламер БГ - Новини: Тагарев: Русия си преследва интересите с всички възможни цели

Тагарев: Русия си преследва интересите с всички възможни цели

България

|
Вт, 15 Авг 2023г. 13:41ч.
Тагарев: Русия си преследва интересите с всички възможни цели

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Русия преследва свои интереси с всички възможни средства, включително и с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, за да предотврати износа на зърно, коментира военният министър Тодор Тагарев във вторник.

Той визира случая от неделя, когато руски военен кораб откри предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море.

Тагарев каза, че вече е потвърдена версията за налични предупредителни изстрели и бординг на кораба.

"Би трябвало да има протест първо от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава, но до момента нямаме такава информация, каза още той. Този случай е извън нашите води", посочи Тагарев.

Корабът вчера следобед премина през нашите води и вече достигна назначението си.

В отговор на въпрос дали има опасност за нашите черноморски територии, Тагарев посочи, че има рискове, които постоянно се анализират и се обсъждат различни възможности за действия, ако нещо подобно се случи в наши води.

Русия вече удължи временната предупредителна зона в Черно море заради провеждането на военни учения.

Тагарев коментира и решението на Русия да спре резервните части за военна техника заради помощта към Украйна и да вземе лицензи на военни заводи.

Има единични случаи, в които български предприятия работят с лицензии да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника. В тези единични случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу хау, каза Тагарев.

Той припомни, че Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

mediapool.bg