Кламер БГ - Новини: Висока активност и опашки на вота зад граница

Висока активност и опашки на вота зад граница

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 19:38ч.
Висока активност и опашки на вота зад граница

Висока активност и опашки на вота зад граница

Изборите за президент и парламент зад граница протичат при засилен интерес и на места се образуваха опашки. До 15 часа българите зад граница са със 70% по-активни, отколкото на изборите през юли – подадени са 86 000 бюлетини при 50 000 през лятото, съобщи зам.-председателят на работната група "Избори" в МВнР Калин Атанасов пред бТВ.

Вчера ЦИК са информирали Външно, че при балотаж след седмица ще трябва да изпратят нов комплект от 416 машини до всички секции.

"Заявили сме в ЦИК, че ако машините се предоставят до 10:00 във вторник, не може да имаме гаранции за достигането им до всички секции навреме", предупреди Атанасов.

Дълги опашки в Турция

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции.

Не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000.

Някои хора чакат над 3 часа, за да стигнат до урната.

"Засега около 2 часа, но сме готови да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласуване", каза пред БНР гласоподавателка.

Висока активност в Германия

По-малко избирателни секции са открити за вота в Германия, където има много наши сънародници. Още от сутринта пред секциите се извиха опашки. Машини няма във всички секции, на много от местатасегласува с хартиени бюлетини.

Най-големи те бяха в дипломатическите ни представителства в Берлин и Мюнхен. Въпреки опашките изборната активност е голяма, а гласуването върви бързо, съобщи бТВ.

Повреда на машина в посолството в Лондон

Българските граждани във Великобритания гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в столицата Лондон. Използват се общо 92 машини.

Беше съобщено за повреда на една от машините за гласуване в посолството, но иначе всичко до момента протича спокойно, предаде БНР. Въпреки някои очаквани проблеми със съставите на СИК, всички секции във Великобритания отвориха врати тази сутрин. Това бе потвърдено и от посланик Марин Райков, който пусна бюлетината си в посолството. Там на моменти имаше струпване на гласоподаватели.

Няма сериозни проблеми

Засега няма информация за сериозни проблеми при осъществяването на вота зад граница.

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, предвидени с машинно гласуване, работят.

Като символ на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, дори, членовете на секционната избирателна комисия се облякоха с народни носии, отбелязват от МВнР.

В Испания българите гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места.

Най-късно изборният ден зад граница ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отвориха в 17 часа българско време, а гласуването ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Изборният ден в САЩ и Канада започна в 14 часа българско време, първо на Източното крайбрежие, съобщи външно министерство.

mediapool.bg