Кламер БГ - Новини: В някои секции изборният ден е удължен

В някои секции изборният ден е удължен

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 20:35ч.
В някои секции изборният ден е удължен

Сн. БГНЕС

В някои от секциите в страната изборният ден бе удължен до 21:00 часа, защото към 20:00 пред изборните помещения още имаше опашки с желаещия да дадат своя вот.

Това даде повод на Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" да призоват хората да излязат да гласуват, въпреки че по закон ако отидат след 20:00 часа, няма да бъдат допуснати да гласуват.

"Изглежда, че ще бъдем първа политическа сила. Има още един час и този час не трябва да го пропускаме. Всеки да отиде да гласува. Сега е моментът да покажем, че България е тръгнала по пътя на промяната и няма връщане назад", каза Кирил Петков по време на живо излъчване във Фейсбук.

Според Изборния кодекс когато в 20:00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21:00 часа.

За голяма опашка в края на изборния ден в шесто помощно училище в столичния квартал "Лозенец" съобщи БНТ. Причината за това е, че в секцията е трябвало да има две машини, но едната не е заработила. Избиратели казват, че им е отнело повече от два часа да гласуват във въпросната секция.

Иначе изборният ден протече спокойно в страната, като няма данни за сериозни нарушения с изключение на обичайните технически трудности в отделни секции, отчита Централната избирателна комисия (ЦИК) в неделния ден, когато се провеждат избори за парламент и президент. По данни на ЦИК към 16:50 часа за парламент са гласували 25.58% от имащите право на глас, а за президент и вицепрезидент - 25.72%.

"Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше обичайни проблеми – с машините и с неявили се членове на избирателните комисии. Взети са обаче мерки и изборният ден протича нормално", съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК изрично напомни, че и на двата вида избори – парламентарни и президентски се гласува само с една карта. Матева съобщи, че на места са получени сигнали, че избиратели са поискали и втора карта, за да гласуват във втория вид избор, което е недопустимо. "Има опция да се гласува и на двата избора. Това се прави само с една карта за гласуване. Ако гласоподавателят първоначално е избрал да участва само в единия вот, то секционната избирателна комисия няма право да да му даде втори шанс", обясни Матева.

66 жалби и сигнали са постъпили към 13 часа, като повечето са за агитация в социалните мрежи, което обаче е извън правомощията на ЦИК. Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов на тези избори "2 в 1" проблемите са по-малко, в сравнение с парламентарните избори на 11 юли.

По данни от неделя следобед 59 машини за гласуване не работеха от всички близо 12 000 устройства. 7 устройства не са проработили още при тестването им в деня за размисъл, а 52 броя - в изборния ден. В чужбина няма нито едно устройство, което да е отказало да работи. В секциите, където машините не функционират, се е преминало към хартиени бюлетини.

В някои секции е имало проблеми с машинното гласуване във връзка с използването на определен тип дезинфектант за екрана на машината и гел за дезинфекция на ръцете на избирателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината. По тази причина устройствата трябва да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт.

Единични са случаите на неработещи машини

Изборният ден започна в 7 часа в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР. В отделни секции в страната има технически проблеми около машинното гласуване и се преминава към хартиен вот.

Проблеми са засечени в секции в в Бургас, Стара Загора, Русе, Горна Оряховица, Ловеч, Видин.

В две от общо 292 секции в Русенско, където е предвидено да се гласува машинно, се премина на вот с хартиени бюлетини. Причината е проблеми с машините, които техниците не са успели да отстранят.

В Горна Оряховица сутринта в 36-а секция машината не е проработила, а техниците не са успели да отстранят проблема. От РИК Велико Търново веднага са сезирали ЦИК и беше взето решение в тази секция да се премине към гласуване с хартиена бюлетина.

В област Стара Загора една от секциите в община Николаево преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Причината отново е, че машината не е проработила.

В област Ловеч в две от 176-те избирателни секции, в които днес се гласува машинно, устройствата не работят. Само в едната обаче се преминава към хартиен вот, тъй като в другата има две машини.

Къде и как гласуваме

Над 13 000 са секциите на територията на България. Гласуването е до 20 часа вечерта.

Ако пред секциите обаче има още желаещи да дадат своя глас - избирателните секции ще бъдат отворени най-късно до 21 часа.

23 са кандидат-президентските двойки, кандидатите за депутати са 5 067, издигнати от 27 партии и коалиции.

Машини за гласуване има в 9 399 секции, а в 2 121 те са по две.

След края на изборният ден членовете на СИК с машини ще броят контролно разписките от гласуването.

Предвид ситуацията с Covid-19, с решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ е регламентирано гласуването на избирателите у нас, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Те ще могат да упражнят правото си на глас в мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, с подвижни избирателни кутии.

Това става след подаване на заявление, което трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс, както и подадено по електронен път през интернет страницата на ЦИК или съответната община по адреса, на който избирателят е поставен под задължителна карантина или задължителна изолация.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, също ще могат да гласуват в секции с подвижна избирателна кутия, различни от секциите на хората под карантина или изолация.

В чужбина изборният ден вече започна.

Първата секция, която отвори врати зад граница, бе в Крайстчърч в Нова Зеландия - точно в 20.00 часа българско време вчера (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.).

Другата избирателна секция в Нова Зеландия - в Окланд, не можа да започне работа, тъй като посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия - Окланд са били уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в града местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 15 ноември.

mediapool.bg